ЕС затваря ски курортите в Алпите за Коледа и Нова година

Австрийският ски курорт Ишгл се прочу не само и не толкова със своите писти и пътеки, но и с изобилието от забавления и оживен нощен живот. През пролетта на 2020 г. обаче той придоби слава по съвсем друга причина: бар „Кицлох“ и други питейни заведения на този тиролски град влязоха в историята на пандемията като едно от най-големите места за размножаване на коронавирус в Европа.

Много австрийци, германци, холандци, датчани и дори туристи, долетели от Норвегия и Исландия, бяха заразени и донесоха COVID-19 в домовете си, разказва „Дойче Веле“.

Оттук и лозунгът, който се чува неведнъж през последните седмици, по-специално в Германия: „Не трябва да има втори Ишгл!“ Властите на различни страни се опасяват, че две седмици от коледните и новогодишните празници може просто да отменят всички свои антиепидемиологични усилия от последните месеци, ако няколко милиона скиори се втурнат в Алпите в разгара на втората вълна на коронавирус.

Проблемът е не само в това, че всички те могат да се заразят един друг в претъпкани барове, кафенета, заведения за хранене и ресторанти вечер. В крайна сметка заведенията за обществено хранене могат да бъдат частично затворени и частично задължени да служат на чист въздух или да работят в движение. Въпреки че, разбира се, е наивно да се надяваме, че младите хора, дошли за празниците, ще бъдат дисциплинирани в стаите си вечер и няма да се поддадат на изкушението да празнуват в голяма компания, особено на Нова година. Но проблемът е, че в такива курорти е практически невъзможно да се избегне голяма тълпа хора в ежедневните опашки пред лифтовете и влековете и още повече в тесните кабини.

Затова беше предложено решение: да се обяви „заключване на ските“ в Алпите с пълното затваряне на курортите поне за най-горещия сезон на коледните и новогодишните празници. Това обаче би обрекло на огромни загуби много частни и общински предприятия в поне пет държави. В края на краищата, индустрията на ски туризма е изключително важна за Австрия и Швейцария и играе голяма роля в редица региони във Франция, Италия и Германия.

Така зимният сезон на 2018/2019 осигури на австрийските хотели и апартаменти под наем 73 милиона нощувки (повечето от тях бяха за скиори), а цялата туристическа индустрия в Австрия спечели 14,4 милиарда евро приходи. Приходите на Италия от зимен туризъм възлизат на 10,4 милиарда евро през същия сезон.

Освен това една трета от тази сума е паднала по коледните и новогодишните празници, които много италианци прекарват в Алпите, включително Доломитите. Експертите са изчислили, че ако настоящият ски сезон започне едва в средата на януари 2021 г., приходите на индустрията ще достигнат едва 3,1 милиарда евро.

Независимо от това италианският премиер Джузепе Конте, ясно съзнавайки големите човешки загуби на страната си по време на първата вълна на коронавирус, подкрепи идеята за затваряне на ски курортите в ЕС и не отварянето им поне до края на зимните ваканции. Тази идея беше изказана от германския канцлер Ангела Меркел, която е председател на Европейския съюз тази половина на годината.

Идеята по принцип беше подкрепена от Франция, първоначално категорично отхвърлена от Австрия, която поиска компенсация в размер на 2 милиарда евро, ако такова решение беше взето, и напълно игнорира Швейцария, за която решенията на Европейския съюз не са обвързващи – тя не е член на ЕС.

В резултат на това Швейцария, където зимните спортове са особено скъпи за туристите и броят на инфекциите нараства по-бързо, отколкото в много съседни държави, е единствената страна в Алпите, която открива ски сезона. На 3 декември тя потвърди, че въпреки натиска от ЕС, няма да затвори курортите си за празниците. Освен това в момента има възможност за каране по някои склонове в Швеция, Финландия и Норвегия.

Междувременно други правителства, без да се споразумеят за едно-единствено решение, започнаха да въвеждат различни ограничения, които всъщност са предназначени да минимизират зимните празници, с които много туристи са свикнали.

Франция, например, реши да не затваря своите ски курорти за зимните празници, но забрани ресторантите, баровете и лифтовете там. Това очевидно има за цел да даде на французите, особено тези, които имат собствени къщи и апартаменти в планината, възможността да напуснат големите градове за празниците и по този начин до известна степен да облекчат епицентровете на епидемията, но в същото време да предотвратят масиран приток на скиори.

Накратко, можете да дишате чист въздух и да се разхождате из Френските Алпи, но не можете да карате ски там. Французите, които искат да карат ски в друга държава (например Швейцария), ще трябва да прекарат седем дни в карантина след завръщането си. Париж заплаши, че ще организира множество проверки по пътищата по време на празниците.

Италианското правителство, от своя страна, обяви на 3 декември, че от 21 декември до 6 януари ще бъде въведена забрана за пътуване между регионите на страната. Това означава мораториум върху пътуването до планината (и между другото до морето) дори за тези, които имат свои собствени апартаменти там. Ски курортите ще останат затворени за туристи до 7 януари.

В Австрия лифтовете ще започнат да работят на 24 декември, но хотелите и заведенията за хранене ще останат затворени до 7 януари. По този начин самите австрийци ще имат възможност да правят еднодневни екскурзии до планините, но на практика няма да има чуждестранни туристи там. Освен това от 7 декември до 10 януари всички, пристигнали в страната от рискови зони (а това вече е почти цяла Европа), ще трябва да отидат на десетдневна карантина.

Това решение, взето във Виена на 2 декември, беше наречено “правилно и разбираемо” от министър-председателя на германската федерална провинция Бавария, съседна Австрия Маркус Сьодер, като подчерта, че е “много благодарен” на австрийското правителство. В края на краищата преди това в Мюнхен се страхуваха, че много баварци ще ходят на ски по австрийските писти на почивка, ако бъдат отворени. Подобно движение може да доведе до по-нататъшно влошаване на и без това много напрегнатата епидемиологична ситуация в Бавария.

Сега австрийското правителство, което първоначално се противопостави на съвместното затваряне на алпийски ски курорти в ЕС, със своите действия всъщност подкрепи такова решение, макар то да не беше официално прието. Четирите ключови държави в региона обаче всъщност са постигнали подобни резултати с националните си ограничителни мерки. В крайна сметка Германия, от своя страна удължи от 2 декември до 10 януари частично блокиране на своята територия, което се отнася по-специално за лифтовете.

Така че няма да има “втори Ишгл” в Европа. Поне по време на предстоящите коледни и новогодишни празници.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share