Есенни вируси плъзнаха в школата, родителите в паника заради симптомите

Есенни вируси плъзнаха в школата и паникьосаха родителите. През последната седмица случаите на болни деца значително са се увеличили, показват данните от Националната информационна система за грип и ОРЗ.

Най-много са регистрираните заболели във възрастовата група 5-14 години. Заради разпространението на коронавируса обаче майки и бащи директно търсят помощ в болниците и настояват децата им да бъдат изследвани.

„Родителите не могат да преценят симптомите и да разпознаят обикновената настинка или сезонен вирус от COVID-19. Това предизвиква силна тревога при част от тях, особено ако живеят в едно домакинство с човек от рисковата група – възрастен, хронично болен и т.н.“, обяснява д-р Маргарита Петкова. Две са основните зарази, които се разпространяват в момента. Едната започва с болки в гърлото, запушен нос и температура, а другата с хрема и температура.

Във Фесйбук групата „Майките на София“ също има десетки теми, в които родители се съветват помежду си дали трябва да заведат детето си на изследване за коронавирус при наличието на зачервено гърло и температура. „От няколко дни е така, ходихме и до Пирогов. Там без тест ни казаха, че е обикновен вирус и до 2-3 дни ще мина, а температурата му стигна до 40 градуса“, разказва една от разтревожените майки.

Именно заради разпространението на сезонни вируси, директори на училища предложиха да се увеличат извинените отсъствия по домашни причини. „Това би облекчило сериозно родителите на малките ученици при хрема, леки настинки и слабо неразположение. Би се намалило струпването пред кабинетите на личните лекари, в тази сложна ситуация“, обясни идеята във Фейсбук Диян Стаматов – председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета на България и директор на 119-о СОУ.

В момента учениците имат право да отсъстват по домашни причини общо 3 дни за цялата учебна година. Директори обаче искат да се позволи служебното извинение с бележка от родител на общо 15 дни за годината. От просветното министерство обявиха, че на този етап идеята за увеличаване на отсъствията по домашни причини не е обсъждана. Освен това МОН припомни, че родителите могат да подадат мотивирано заявление до директора на училището, който има право да разреши допълнително до 7 дни отсъствие по уважителни причини.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share