Енергиен експерт: Ако имахме АЕЦ „Белене“, сега щяхме да сме като Кувейт на Балканите

Енергиен експерт: Ако имахме АЕЦ „Белене“, сега щяхме да сме като Кувейт на Балканите

Европейската енергетика трябва да стои върху два основни стълба – атомна енергетика и възобновяеми енергийни източници. Предишната политика, която се налагаше – всичко да е зелено, не работи. Вдигането на цените електроенергията започна повече от половин година преди войната в Украйна. Те станаха такива заради глупавите решения през последните 20-30 години, свързани главно със затварянето на атомните централи. Това заяви енергийният експерт и бивш депутат от БСП Явор Куюмджиев в ефира на предаването „Денят ON AIR“.

Той припомни, че ЕК призна атомната енергия за „неутрална, а по-късно и за зелена“.

„Беше създаден фонд то 450 млрд. евро, който да помогне на държавите, желаещи да я развиват с грантови схеми. Това е прекрасно, но е закъсняло“, смята той.

Според госта България има предимство пред останалите страни, тъй като „АЕЦ „Белене“ е извървяла дълъг път – площадката е създадена, изминали са одобрителните процедури, освен една и е доставено оборудването за ядрените острови на двата блока на 90%“.

„В света няма нито един завършен AP-1000 с изцяло американска технология, има 4 такива в Китай. Докато тази идея започне да се реализира, се надявам, че американците ще придобият опит в строежа им и няма да сме опитна мишка, върху която да се учат как се правят атомни централи“, подчерта той във връзка с амбициите и България да работи със системата.

Пред Bulgaria ON AIR гостът коментира и изказванията на Владислав Панев от ДБ, че вносният ток би бил по-евтин от произвеждания у нас.

„Уморих се да коментирам изказванията на хора, които не разбират абсолютно нищо и говорят празни приказки. Цената на тока през лятото достигна до 400 евро. Ако имахме „Белене“, сега щяхме да сме като Кувейт на Балканите“, отбеляза той, като допълни, че липсва политическа воля за завършването на проекта.