Емил Радев: Резолюцията на ЕП се прие силово, не е добър документ

Такъв тип резолюции обикновено се гласуват с огромно мнозинство в Европейския парламент. Те са плод на консенсус между политическите групи. Наложи се силово тази резолюция, за 10 дни, което е много кратък период за съставянето. Обикновено месеци трае това нещо. Ние не участвахме в съставянето ѝ, тя е изцяло съставена от предложения на социалистите, Зелените и либералите. И това е резултатът, за съжаление не се получи добър документ. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев във връзка с приетата от Европарламента резолюция за България.

Оценката се даде в доклада на ЕК за върховенството на закона, в докладите на ОЛАФ и на Европейската сметна палата, където нарушенията по използването на европейски средства за България са 0,23%, незначителен процент. А тази резолюция толкова се бързаше да се състави, за да се използва във вътрешнополитически план, за да се свали правителството на Борисов.

Вътре има текстове, които наистина застрашават националната ни сигурност. Ето прие се резолюцията – на кантар, видяхме, че се раздели европарламента. Влязоха текстове, които потъпкаха конституционните решения и Конституцията като цяло, добави Радев.

За съжаление, с тази резолюция виждаме призиви за неща, които са извън правомощията на ЕС. В България средното усещане за корупция е 80%, за ЕС е 71%, и ние сме на 15-о място, даже сме след средата. Огромен проблем е корупцията и за България, и за останали всички членки, така че ние трябва да предприемем всички членки, каза още той.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share