Емилиян Гебрев: Русия чрез саботаж иска да спре българските оръжейни доставки

Българският оръжеен магнат Емилиян Гебрев, който оцеля при два опита за убийство, бие тревога за руски саботаж, целящ прекъсване на критични доставки на оръжие за Украйна, пише Financial Times.

В интервю за FT Гебрев заявява, че руски диверсанти атакуват активно заводи и складове на неговата компания ЕМКО, която произвежда повечето български куршуми и съветски танкови снаряди, доставяни в Киев.

„Руските заплахи (означават), че е необходимо да се предприемат нови мерки на национално ниво, както и на ниво НАТО“, е отбелязал Гебрев.

Нито един руски оперативен агент не е арестуван или преследван във връзка с неговото отравяне и бомбените атентати в съоръженията на компанията му, за които той обвинява влиянието на Москва върху българското правителство, допълва Украинская правда.

„По нито едно от над дузината дела, свързани с руски терористични актове и шпионска мрежа в България, нямаше резултат. Всички разследвания са спрени или в задънена улица, нито едно дело не е внесено в съда“, е коментирал Гебрев.

Оръжейният производител и други източници от отбранителната индустрия на страната твърдят, че България остава основната зона на дейност на руските агенти, като особено остро е „проникването в прокуратурата и службите за сигурност на страната“.

„Руснаците са много заинтересовани от нашите съоръжения и хората, които ги обслужват“, заявява български служител пред Financial Times, пожелал анонимност.

В същото време говорителят на българската прокуратура Веселин Иванов е заявил, че обвиненията за руско проникване „категорично не отговарят на действителността“ и че новото ръководство се стреми да реформира ведомството си“.

Според него прокуратурата е документирала престъпната дейност на агенти на ГРУ (Главно разузнавателно управления на Руската федерация) и ги е преследвала, но тъй като Русия не екстрадира свои граждани, „София е нямала възможност да ги преследва“.

Previous post Вили Лилков: Не искам и в София да има сглобка
Next post България имала план Б за горивата след отпадане на дерогацията на „Лукойл“