Емигрантка осъди болница в Русе заради отрязана гърда

Емигрантка осъди болница в Русе заради отрязана гърда

Апелативният съд във Велико Търново потвърди решението на Окръжния съд в Русе, с което УМБАЛ „Канев“ се осъжда да плати на Милица А. обезщетение в размер на 50 000 лева заради лекарска грешка, съобщиха от Съдебната палата в крайдунавския град.

Делото бе образувано по иск на 29-годишната жена, в която тя твърдеше, че дясната й гърда е била премахната, без да е имало необходимост от такава осакатяваща операция. Решението на Русенския съд от юни м.г. е било обжалвано от болницата с мотив, че „медицинските специалисти са действали в условията на оперативна самостоятелност“. Не е обжалвано обаче решението на Апелативния съд, затова то е окончателно и влиза в сила. Болницата трябва да плати на Милица и 8644 лв. за разноски по делото.

Историята на младата жена, за кояти вече ви разказахме миналата година, е ужасяваща. Милица живеела в Англия и при завръщането си в Русе през януари 2018 г. напипала бучка на дясната си гърда. Посетила лекар от извънболничната помощ, след което постъпила в УМБАЛ „Канев“. На 23 януари с местна упойка й била премахната бучката, като е направено и бързо хистологично изследване – т. нар. гефрир. Патоанатомът поставил диагноза рак и без да се иска мнението и на други специалисти за потвърждаване на диагнозата, на младата жена било обяснено, че ако иска да остане жива, се налага да се отстрани спешно цялата гърда.

Русенката изпаднала в шок, а с нея и съпругът й, който я придружил до болницата. С тях е нямало по-възрастни близки, които да дадат съвет, да ги успокоят, че могат да изчакат и че е хубаво да потърсят и друго мнение. Уплашена, че ще загуби живота си, жената се съгласила на операция и още същия ден дясната й гърда била премахната. Впоследствие изпратила за изследване в друга лаборатория парафиновите блокчета, които й били предоставени от болницата, и станало ясно, че операцията е била ненужна. Милица изпаднала в депресия, не искала да излиза и да се вижда с други хора.

Апелативният съд е споделил изводите на Русенския съд, че са допуснати съществени пропуски в диагностиката, което е довело до неточна диагноза, непотвърдена с необходимите изследвания, а оттук и до прибързаното решение за отстраняване на млечната жлеза, без тази операция да е била спешна, неотложна и животоспасяваща.