Еманюел Макрон: Оставам президент до май 2027 г.

Френският президент Еманюел Макрон обеща днес, че ще остане на власт до края на мандата си въпреки че партията му „Ренесанс“ се очаква да остане на трето място след парламентарните избори, предаде БТА.

„Надявам се, че бъдещото правителство, което неминуемо ще бъде отражение на вашия вот, ще обедини републиканци с различни убеждения, които ще проявят смелост да се противопоставят на крайностите“, призовава той в писмо до френския народ, публикувано в пресата и цитирано от АФП.

Докато някои от съперниците му, начело с Марин Льо Пен („Национален сбор“), намекват, че той ще бъде принуден да подаде оставка в случай на поражение на изборите на 30 юни и 7 юли, Макрон отговори: „Можете да ми се доверите, че ще продължа да работя до май 2027 г. като ваш президент, закрилник на всяко равнище на нашата република, на нашите ценности, уважаващ плурализма и вашия изход, на ваше разположение и в услуга на нацията“.

За френската крайнодясна партия „Национален сбор“ и нейните партньори има най-много намерения за гласуване на първия тур на предсрочните парламентарни избори в страната – 35,5% от гласовете на избирателите, се казва в публикувано днес проучване на общественото мнение. Проучването на „Ипсос“ за френския в. „Паризиен“ и националното радио, проведено на 19 и 20 юни, класира лявата коалиция „Нов народен фронт“ (ННФ) на второ място с 29,5% от гласовете. Центристкият блок около партията на президента Еманюел Макрон „Ренесанс“ е на трето място, като се ползва с подкрепата на 19,5% от гласоподавателите.

В Париж и други френски градове днес имаше феминистки шествия, организирани по призив на около 200 неправителствени организации и синдикати. Около 13 000 души по данни на полицията взеха участие в проявата в Париж, насочена срещу крайната десница.

Безпокойство заради изборите във Франция изрази и германският канцлер Олаф Шолц в интервю за А Ер Де. Той изказа надежда, че „партиите, които не са Льо Пен“, ще постигнат успех във вота.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share