Елица Костова отпадна от „Ролан Гарос“ във втория кръг

Елица Костова отпадна във втория квалификационен кръг на Откритото първенство на Франция – „Ролан Гарос“. 30-годишната българка отстъпи с 1:2 сета пред 16-ата поставена Моника Никулеску, в отделните части 0:6, 7:6 (1), 3:6. Двубоят се проведе на четвърти корт и продължи повече от два часа и половина.

Костова не започна обнадеждаващо и в първия сет не успя да спечели нито един гейм. Коренно различна стана срещата през втората част. Българката първа нанесе удар и поведе с 3:1 гейма, като дори имаше преднина 40:0 и сервис за аванс 4:1. Вместо това обаче, Никулеску на свой ред успя да навакса пасива и да изравни за 3:3, след което проби и поведе с 4:3. Последва нов рибрейк и поредно равенство в сета – по 4.

В края на частта Никулеску проби за аванс 6:5 и сервира за крайния успех, но пропусна два мачбола и позволи на Костова да стигне до тайбрек, в който българката беше категорична – 7:1 точки.

Още в началото на финалната част Костова поиска медицински таймаут заради проблеми в дясното бедро. Никулеску веднага се възползва и взе ранен аванс, след което поведе с 5:1. Костова успя да върне единия пробив, но за повече днес нямаше сили.

Във финалния трети кръг на квалификациите Никулеску ще се изправи срещу друга опитна тенисистка – Вера Звонарьова (Русия).