Еленко Божков: Инцидентът с кабела изисква най-малко 3 оставки

Това е абсурд. На този кабел не му е мястото тук. Тук става дума за престъпление. Това коментира пред БНТ енергийният инспектор Еленко Божков във връзка с инцидента в неделя, при който 16-годишно дете почина, ударено от ток.

Сигнали трябва да се подават в Столична община и Столичния инспекторат. Този инцидент изисква незабавни оставки на ръководителя на дирекция архитектура и благоустройство, на кмета на триадица и на Йорданка Фандъкова. Защо общинските съветници не са поискали нейната оставка заради тази престъпна небрежност, попита той.

Кметът на р-н „Триадица“, където стана инцидентът с ударено върху шахта от ток момче, Димитър Божилов, отнесе критики за поведението си след случая. Хората настояват институциите да не си прехвърлят топката и да кажат кой е виновен за нелепата случка. След телевизионно участие пък Божилов коментира ситуацията във фейсбук така:

„Моята емоционалност от вчерашното интервю е била възприета за защитна реакция или за високомерие, за което трябва да поднеса на обществеността и най-вече на роднините на починалото дете своите най-искрени извинения. Истината е, че бях потресен от трагедията и като родител, и че изпитвах срам от това, че на фона на нещо толкова ужасно ние спорим кой кабел от къде минава“.

„Изпитвам и срам от това, че вместо отговорните органи да застанат пред камерите и да дадат поне малко публичност на случая, тази задача бе поета от един районен кмет. Аз съм обикновен, разумен човек, който преди всичко иска да въведе човещина и професионализъм в работата на администрацията. Но над всичко трябва да бъде законът и правилата. Нито един от проблемите, които са предизвикали вчерашния фатален случай не попада в юрисдикцията на районната администрация, но хората трябва да знаят истината“, категоричен е Божилов.

И признава още: Затова застанах пред камерите. Затова трябваше всичко да се покаже и заснеме от обективите. За да не изчезнат доказателства и кабели в късни доби. И за да не се потули истината за тази човешка трагедия.

Previous post Слави Трифонов скарал Светльо Витков и Венци Мицов
Next post Проф. Младен Григоров: СЗО от години не работи в полза на здравето на хората