Елена Йончева: В България е убита самата журналистика

В България е убита самата журналитстика – беше унищожавана бавно, постепенно и изключително системно. Това заяви евродепутатът Елена Йончева на международната конференция за свободата на медиите в България, която тече в момента в София.

Йончева обясни, че проблемите, свързани с медийната свобода, са силна политическа и икономическа зависимост, тревожно разпространение на фалшиви новини, целящи уронване на престижа на политическите опонент и тези, които са неудобни на силните на деня.

„Все по-често разбираме за заплахи за саморазправа и насилие на отделни журналисти. Докато Европа става свидетел на брутални убийства на журналисти в отделни държави-членки, в България е убита самата журналистика – беше унищожавана бавно, постепенно и изключително системно.

От 34-то място през 2007 г., на едно място с Франция, България се срина до 111-то, според оценки на „Репортери без граници“. Най-потресаващото обаче в това 111-то място е, че не буди притеснение сред управляващите в България, нещо повече – те отказват да предприемат каквито и да е действия за подобряване на медийната среда, и още по-лошо – не виждат абсолютно никаква вина в себе си, а постоянно търсят причини, които са извън техните действия. Системният отказ да се дебатират проблемите в България влошава драматично ситуацията с върховенството на закона, защото свободата на словото е в основата на всяка демокрация. Свободните медии формират критично мислене. Критично мислещото общество не се подава лесно на манипулации и пропаганда. Изобщо, свободата на медиите е сърцето на всяка държава, на всяка демократична държава“, анализира ситуацията евродепутатът.

Елена Йончева посочи, че е важно тази конференция да не се превърне в „опело“ на свободната журналистика, а участниците да се насочат към конкретни решения.

„Именно по тази причина в Резолюцията, която подготвям и очаквам да е факт до края на годинaта, насочваме вниманието към изграждането на европейска рамка за медийна свобода“, обясни тя.

„Както казва и многократно подчертава комисар Юрова, тази година Европейската комисия започна да наблюдава състоянието на медиите в рамките на механизма за върховенството на закона в отдeлните държави-членки. България напълно катастрофира според тези оценки в тази област. Тези оценки са добър механизъм за наблюдение, но те не трябва само да описват проблемите, трябва да се предлагат и конкретни решения. В тази връзка, според мен, е много важно Комисията да предприемат решителни действия сега, докато все още има оцелели малки територии на свобода на словото“, посочи още Елена Йончева.

Previous post Кошмар! Младеж разстреля пътниците на автобусна спирка в Русия
Next post Шофьорите нащрек! КАТ спира наред камиони и автобуси