Електрически всъдеход ще участва в рали „Дакар“

Френският рали-пилот Герлен Шишери и основаната от него компания GCK Motorsport ще представи през следващото година електрически всъдеход, който ще участва в рали „Дакар“. Това е първата крачка на екипа по пътя към реализирането на още по-амбициозен проект – създаване на бъги за рали-рейдове, задвижвано с водородни елементи.

От GCK Motorsport твърдят, че създаденото вече бъги GCK e-Blast 1 ще се превърне в революция на всъдеходите състезания. В основата на машината е шаси от Peugeot 3008 DKR (победител в „Дакар“ през 2017 и 2018 година), но вместо турбодизеловият V6 двигател с обем 3.0 литра (346 к.с. и 800 Нм) задвижването е поверено на специално разработен силов агрегат с мощност 340 к.с. и 1001 Нм. Капацитетът на батерията е 150 кВт/ч.

Премиерата на всъдехода е предвидена за януари, когато ще се проведе поредното издание на „Дакар“. Бъгито няма да участва в ралито, но през следващата година ще се пробва в няколко други също много тежки надпревари. Това ще помогне на GCK Motorsport да реализира основната си идея – през 2024 година на старта на „Дакар“ да застане бъги, задвижвано с водородни клетки.

Що се касае до електрическия вариант, той ще участва в „Дакар“ през 2022 година, като ще се продава на частни отбори, които проявяват интерес. Според Ерик Будо, генерален директор на компанията Green Corp Konnection, която е собственик на GCK Motorsport, бъдещето на рали-рейдовете зависи от скорошното преминаване на силови агрегати с нулеви вредни емисии.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share