Експерт попари всички мераклии за ново жилище с прогноза

Експерт попари всички мераклии за ново жилище с прогноза

Очаква се балансиране на пазара на имоти през 2023-та година. Това заяви Добромир Ганев, председател на Сдружение „Недвижими имоти“ пред Радио София. По думите му, спадове в цените няма да има, но пазарът ще остане динамичен.

„Миналата година е рекордна по отношение на ръстове в цените. Мисля, че регистрирахме най-високите цени за последните 20-30 години“, заяви още Ганев.

Според него обаче балон на пазара на имоти няма, а той е напълно логичен и се определя от търсенето и предлагането. Ганев добави, че в последните години е имало наслагване на много фактори, които са затвърдили високия интерес към жилищния пазар и то не само в България.

„9-месечието за изминалата година показа по-голям обем от сделки от 2021 г., която беше рекордна. В момент на нестабилност, на кризи, на инфлация, има основание хората да желаят да запазят своите спестявания. За 9-месечието в България има 174 000 сделки“, каза Добромир Ганев.

В сайта на Сдружение „Недвижими имоти“ се посочва, че най-много поскъпват старите жилища в София. Според националната статистика, увеличението на стойността им в рамките на година е с 21,7%, като средното повишение за страната е 15,6%.

„Аз го отичам на методологията, която използва НСИ и второ, че от старта на военните действия, цените на материалите и суровините, необходими за строителство на жилищни сгради, се повишаваха ежечасно. Много от предприемачите спряха да обявяват своите единици, които бяха построили или които бяха в строеж. Националната статистика вероятно е отчела този процес през второто и третото тримесечие и може би на тази основа виждаме такава разлика“, обясни експертът.

С 18,6% по-високи са цените на апартаментите и къщите в София през третото тримесечие на миналата година, спрямо същия период на предходната година. Поскъпването на новото строителство в София е с 14,4% за година, като в този сегмент от пазара само в Русе повишението на цените е по-голямо.

Добромир Ганев уточни, че винаги има риск в покупката „на зелено“ и посъветва хора, които са решили да закупят такъв имот да използват услугите на брокери и да направят проучване на инвеститора.