Експерт: Очакваме двойно повече туристи през лято 2021

Експерт: Очакваме двойно повече туристи през лято 2021

Предстоящият летен сезон в България ще бъде по-силен от миналогодишния, като се очакват двойно повече туристи. Това заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов в ефира на Bloomberg TV.

Според експерта се наблюдава силно увеличение на българските, но и на чуждестранните туристи.

„Премиерът на Великобриатния Борис Джонсън обяви, че британците започват да пътуват от 17-ти май към дестинации, които са зелени, т.е. с по-малко заразени. Нашите морски курорти са сред тези места.

Миналата година на родното Черноморие нямаше нито едно огнище със заразени.“, подчерта той, като допълни, че дори да има един заразен турист, то той трябва да бъде карантиниран за сметка на българската държава в различни обекти на територията на страната, сред които и държавните почивни станции.

„Ако се договорим с Гърция и Румъния за зелен коридор, ще има туристи.

Ако обаче наложим ограничения за влизане в страната с PCR тест, тогава ще ги изгубим“, категоричен бе той.

По думите му България е сгрешила с подкрепата на инициативата за зеления сертификат, който ограничава основни европейски свободи, а ваксинацията не означава, че човек не може да бъде носител на вируса.

Припомняме, че Европейската комисия (ЕК) предложи да бъде създаден цифров зелен сертификат за улесняване на безопасното свободно движение на гражданите в рамките на ЕС по време на пандемията.