Експерт: Личните срещи между Борисов и Заев решават споровете между София и Скопие

„Антибългарска кампания е имало винаги в Северна Македония, а и преди това в Република Македония. Тя не е спирала през последните 30 години, с различна интензивност и насоченост, както и обхват“. Това заяви журналистът Коста Филипов по БНТ.

„Надявам се премиерът Заев да дойде в София, за да разговаря с Борисов. Най-ефективният механизъм за разрешаване на споровете между двете страни са личните срещи между Заев и Борисов“, каза още той.

„Притеснен съм, че този път това няма да бъде задействано. Борисов е в некомфортна ситуация, защото от едната страна са Красимир Каракачанов и президентът Радев, които са с твърдите си позиции, а от ЕС има внушения да не спираме преговорният процес със Северна Македония“, предупреди той.

Според него 3 години след подписването на Договора за добросъседство, сега пречи липсата на готовност в македонското общество да разбере, че тръгвайки по пътя към ЕС, трябва да изпълни определени условия.

„Те не са неизвестни, отдавна сме ги поставяли. На няколко пъти президентът на Северна Македония – Стево Пендаровски, декларира, че не им трябва ЕС ако трябва да се откажат от езика си и историята си“, каза още журналистът.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share