Екзекутираха член на тексаска улична банда в САЩ

Деветата за годината екзекуция на федерално равнище бе извършена в САЩ, която е и първата в преходния период между две президентски администрации от 130 години, предаде Асошиейтед прес.

Екзекутираният Брендан Бърнард е член на тексаска улична банда, осъден за ролята си в убийството на религиозна двойка от Айова преди повече от две десетилетия, когато е 18-годишен.

За седмиците до встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън са планирани още четири екзекуции от федералните власти, включително една по-късно днес.

Екзекуцията на Бърнард е рядък случай на осъден, получил най-тежкото наказание за престъпление, извършено когато е бил в края на тийнейджърските си години, цитира БТА.

Няколко известни личности, включително Ким Кардашиян Уест се обърнаха с молба към президента Доналд Тръмп да замени присъдата на Бърнард с доживотен затвор.

Администрацията на Тръмп възобнови екзекуциите на федерално ниво през юли след 17-годишно прекъсване въпреки разпространението на коронавируса в американските затвори, припомня АП.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share