Една легенда на 50: Мария Гроздева отбелязва юбилей

Една легенда на 50: Мария Гроздева отбелязва юбилей

Мария Гроздева – една икона на българския спорт, празнува днес своя 50-годишен юбилей, предаде БТА. Легендата на световната спортна стрелба е спечелила най-много олимпийски отличия за родния спорт и единствена е участвала на рекордните седем олимпийски игри.

Два пъти със злато на 25 метра пистолет – в Сидни 2000 и в Атина 2004, плюс три пъти с бронз на 10 метра въздушен пистолет – в Барселона 1992, Атланта 1996 и Атина 2004, Гроздева има във визитката си още осем европейски титли индивидуално и четири отборно, заедно с безброй медали и трофеи от световни, европейски първенства и купи.

И още за явлението в стрелбата с марка „Гроздева“. За 30 години най-точните очи на нацията са уцелили общо 88 медала от елитни първенства и турнири. Тя е на второ място във вечната ранглиста след сръбкинята Ясна Секарич с 18 златни, 17 сребърни и 7 бронзови медала от Световната купа. В кариерата си има сребро и бронз от отборни световни първенства, 7 медала от финали на Световната купа (2 златни, 2 сребърни и 3 бронзови). Също и 29 отличия от европейски шампионати, от които 12 златни – осем индивидуално и четири отборно. В олимпийската история Мария Гроздева е втора за всички времена при жените след рускинята Марина Логвиненко, която също е с актив от 5 медала и 2 титли, но с един бронз по-малко.

Мария Гроздева е „Спортист № 1 на България“ и „Спортист № 1 на Балканите“ за 2004 година.