Един студент от България в Япония: Най-известно е киселото мляко

Един студент от България в Япония: Най-известно е киселото мляко

В последните години има засилен интерес към изучаването на източните езици – японски и китайски. Наши студенти ходят на специализации в тези страни и запознават местното население с българската култура и традиции.

Константин Киров е 3-и курс по „Японистика“ и получава възможността да продължи обучението си в университет в Япония.

„Като студенти по японистика имаме най-различни възможности да дойдем в Япония. Програма на МОН им позволява да избера университет в Япония“, уточни Константин пред Bulgaria ON AIR.

Студентът получава специална покана в резиденцията на българския посланик в Токио, където представя българската култура.

„В посолството на България в Токио трябваше да представям избрана от мен тема, аз избрах българското изкуство. Представих петима артисти“, каза студентът.

И добави, че е трудна задачата да научиш японец на български народни танци, но се справил и с това предизвикателство. Научил ги на право хоро, ръченица. Японците схванали бързо, но бързо се и изморявали.

Япония отдавна е запозната с нашата култура и традиционни продукти.

„България е най-известна с киселото си мляко, във всеки магазин има кисело мляко, на което пише „България“. Приготвих таратор, който много им хареса“, не крие радостта си Константин.

Много японци като Ами идват у нас на културен обмен, за да черпят от извора за нашата страна.

„Когато живях в България, много ми харесваха българската храна, културата, хората. Що се отнася до храната – най-много обичам киселото мляко и баницата. Обичам българите като хора. Всички бяха много мили и винаги, когато имах проблем, ми помагаха. Бих се радвала и на повече събития между двете страни“, сподели Ами.

Константин има възможност да преподава английски език на малките деца в детските градини в Осака.

„По-трудно е да се социализираш с японци, защото те са доста срамежливи. Те няма да те заговорят, а ако ти ги заговориш – може да се стреснат“, казва от личен опит Константин.

Младежът има амбициите в бъдеще да установи бизнес отношения между България и Япония. Желанието ме у да се занимава с академична дейност.

А Ами мечтае отново да дойде в София.