Егати реформите! Нови разпоредби правят 20-годишен джип еко

Егати реформите! Нови разпоредби правят 20-годишен джип еко

Близо 20-годишен дизелов джип с 3-литров двигател отговаря на четвърта екологична група, или почти на най-високите норми, записани в наредбата за замерването им при провеждане на годишните технически прегледи. Това показват тестове на една от големите фирми за ГТП-та у нас.

Автомобилът, ползван за проверката, е на 300 000 км, но спокойно ще може да се движи в центъра на столицата. В следващите месеци се очаква

въвеждането на новите електронни чипове за екологични групи.

Нищо няма да се промени при провеждането на годишния технически преглед, пунктовете отдавна са оборудвани с димомери и газ-анализатори, казва Тодор Желев, началник на техническата експлоатация в Съюза на българските автомобилисти (СБА). Сега написаните в талоните на автомобилите екокатегории са приравнени към нововъведени екологични групи – четири на брой, които са въведени само за България. Най-ниската – първа, е за най-старите автомобили без категория или с Евро 1. Така всяка следващата става по-висока в изискванията до четвъртата, която е за произведени автомобили след 2009 г.

Но тестове показват, че стари джипове с дизелови двигатели, често срещани у нас заради ниската си цена,

успяват да покрият нормите с повече от отличен резултат.

Въпреки навъртените вече хиляди километри се оказва, че тежките машини се водят екологични. Това означава, че или нормите са занижени, или има грешка при определянето им, коментират експерти пред „Монитор“.

Промяната при прегледите е зa лeкитe и aвтoмoбилитe дo 3,5 тoнa. Пунктовете ще бъдат дооборудвани от Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” (ИААА със старо име ДАИ) с четящи устройства тип таблет. С тях на автомобилите ще бъдат снимани километражът им, номерът на колата, както и новите чипове за стъклата на колите. Чиповете се очаква

да започнат да се поставят на колите от 12 юли тази година.

В тях ще бъде записана всичката информация, която сега фигурира в хартиения талон на автомобила, плюс ключовата новост – екологичната група на автомобила, обясниха от СБА.

Чиповете ще се поставят в стикер, който ще се залепя зад огледалото на предното стъкло. Стикерът притежава уникален номер, а датата и месецът, докогато е валиден техническият преглед, както и новата екокатегория ще бъдат перфорирани за бърз визуален достъп. Информацията в чиповете ще може да се чете автоматично чрез радиочестотна идентификация от разстояние 20 метра. Четците ще са ръчни устройства, рамки и камери без замесен човешки фактор. Новата екологичната група на автомобилите

ще се определя от европейския стандарт за изгорели газове

или датата на производство на МПС-то. За това обаче газовете задължително трябва да отговарят на съответната екологична група.

Така в Coфия, кaктo и в други гoлeми грaдoвe и oбщини, в дни cъc зaмърceн aтмocфeрeн въздух щe мoгaт дa ce нaлaгaт oгрaничeния зa движeниe в oпрeдeлeни зoни нa кoли c пo-ниcкa eкoлoгичнa група.

При замерванията: Смяна на филтри и добавки за добри резултати

Добрата поддържа на автомобила винаги би била плюс при явяването на ГТП, обясняват експертите. И допълват, че състоянието на превозните средства е моментно и зависи от горива, вложени резервни части, наличието на катализатор и др. Собственици на автосервизи коментираха, че новите изисквания може да направят водачите по-дисциплинирани и те да вкарват „в бокса“ по-често колите си. Преди преглед съветите са да се проверят горивната система, филтрите на двигателя и горивото. Обслужването на автомобила преди преглед ще има ефект върху показателите за газовете. Специалистите не крият, че очакват и дребните шашми, които българите обичат – добавките за гориво. Все още не е много ясно дали газовите и метановите уредби ще дадат по-добра позиция на собствениците им при определянето на екологичната им норма.

Новите стикери вдигат цената на ГТП

Новите екочипове ще увеличат цената на годишния технически преглед с около 5 лева. Чиповете ще оскъпят документацията за извършването на техническия преглед, което собствениците на пунктове неминуемо ще прехвърлят на крайния клиент. Човешката намеса е ограничена и в пункта чрез система. Тя ще свързва измервателните уреди директно с информационната система на ИААА. Така показанията за газовите емисии на двигателя ще се оказват директно на сървъра на агенцията, а в случай на показания извън нормите служителят на място няма да има избор, освен да откаже издаване на стикер за категория. Системата обаче се очаква да бъде въведена не по-рано от януари 2022 г., или минимум шест месеца след въвеждането на чиповете. Чиповете ще се четат от камери и мобилни устройства, които всяка компетентна институция (общини, КАТ, АПИ) ще си закупува.