Ева Майдел: Икономиката и здравната система трудно ще издържат втори шок

Икономиката и здравната система трудно ще издържат втори шок в рамките на същата година. Това предупреди евродепутатът от ГЕРБ Ева Майдел в пост във Фейсбук.

„Италия, Испания, почти цяла Франция и Румъния, Словения, Словакия, голяма част от Гърция и Швейцария – само някои от държавите в Европа, където носенето на маски е задължително и на открито. Не защото това ще спре изведнъж пандемията, а защото може да я забави и направи по-лесна за овладяване“, изтъква тя.

По думите й бизнесът в голяма степен оцелял след спирането на работа през пролетта, защото разчитал на собствени резерви, държавна и европейска помощ.

Медицинските работници се справили, защото показали професионализъм и свръхмобилизация. Икономиката и здравната система обаче трудно щели да издържат втори шок в рамките на същата година.

„За да не се налага, е важно всеки от нас да допринесе за намаляване на ударната сила на пандемията. Носенето на маска е сравнително лесно решение, което намалява разпространението на вируса“, заключва тя.