Евакуираха хора в Хайредин, Малък Искър заля мост в Етрополе

Частично бедствено положение във врачанското село Хайредин. Причината са проливните дъждове и контролираното изпускане на язовир „Огоста“, което покачи нивото на едноименната река.

Над 10 души 9 къщи и 5 ферми с животни във врачанското село Хайредин са предварително евакуирани, съобщи кметът на община Хайредин Тодор Тодоров. Има готовност за евакуация на още хора.

„Превантивно евакуирахме 9 къщи, евакуирахме 5 ферми с животни, защото по сигнали на гражданска защита и на областния управител на Враца от язовира ще се изпусне контролирано огромно количество вода“, каза Тодор Тодоров.

На един от мостовете вече има разлив на реката, там е изградена дига.

Заради продължаващите порои в Западна България е усложнена ситуацията около още няколко реки във Врачанска област. В три общини в района е обявено частично бедствено положение. Аварийни екипи отводняват къщите.

Нивото на река Скът край село Нивянин също е над критичното. Тя достигна над 3,9 м при критично ниво 3,4 м. През последните часове нивото е започнало да спада.

„Реката излезе на около 200 м преди центъра по улица, която е успоредна на главната на влизане от с. Борован. От там през улицата, по домовете на хората, през училището и си пробива път към центъра“, обясни Николай Христов – кмет на Нивянин.

„Хората са предупредени, имаме за евакуация хората да бъдат настанени в Борован в училището. Дано не се наложи“, посочи Илияна Донкова – зам.-кмет на община Борован.

Река Малък Искър е излязла от коритото си и е заляла мост в района на Етрополе, съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Оттам допълниха, че нивото на река Матица се е повишило през следобедните часове на деня. Заради това в няколко села в община Елин Пелин се изграждат диги.

Към 18.00 часа в Софийска област са получени 15 сигнала за наводнени дворове, мазета и инфраструктура в резултата на дъждовете. Получени са и сигнали за наводнени обекти в селата Бойковец и Церово. В

София два екипа на пожарната работиха на адреси на територията на Нови Искър и Бухово. Десет от адресите вече са отводнени.

Няма данни за пострадали хора.

По думите на местни жители на село Елешница, едноименната река е преляла по-рано днес. Хора от района са се самоорганизирали, пълнят чували с пясък и ги поставят по брега на реката.

Има паднали дървета и залети дворове и градини. В момента продължава да вали дъжд.

Местните разказват, че нивото на реката леко е спаднало, а нататък, към село Потоп, всичко било залято.