Д-р Чавдар Ботев: Кръвната плазма работи, доказала се е и е нещо, което е евтино

Д-р Чавдар Ботев: Кръвната плазма работи, доказала се е и е нещо, което е евтино

Антителата срещу COVID-19 могат да паднат наполовина за един ден. За това предупреди хематологът д-р Чавдар Ботев в сутрешния блок на БиТиВи.

Кръвната плазма работи, доказала се е и е нещо, което е евтино и ни помага в продължение на 130 години. Ние сме в началото на една война и трябва да се подготвим малко по-дълго за нея, настоя д-р Ботев.

Антителата, които се образуват след преболедуване, много бързо изчезват, предупреди хематологът и допълни, че антителата могат да паднат наполовина за един ден. Най-подходящо е 40 дни след преболедуване от коронавирус да се дарява кръвна плазма, изтъкна д-р Ботев.

Според д-р Чавдар Ботев трябва да бъдем много внимателни в избора на ваксината, защото бързането за нея може да бъде фатално. Той предупреди, че в 20% от случаите заболяването отива към белия дроб. Антибиотикът се включва при определени индикации и при позвъняване на личния лекар, посочи той.

Увреждането на кръвоносните съдове е много специфично и се лекува с плазма. Има два вида кръвна плазма – срещу вирус и обикновена плазма, която лекува тромбоза на кръвоносните съдове, обясни още д-р Чавдар Ботев.