Д-р Хасърджиев: Имаме десетки обаждания от хронично болни за ваксиниране

Имаме десетки обаждания от пациенти с хронични заболявания на горещата телефонна линия за COVID-19 във връзка с ваксинирането. Това съобщи пред БНР д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. По думите му въпросите са много, защото това са от една страна рискови за болестта пациенти, от друга пък техните заболявания може да не позволяват ваксиниране. Затова и хората били изключително предпазливи.

Той обясни, че продължават и сигналите за липса на организация и за повече информация към кого да се обърне желаещият да се имунизира.

Според Хасърджиев насоките на МЗ към личните лекари вече са достатъчно добри и са съобразени с европейската практика и стандарти.

„Те са достатъчно информативни и за лекарите, и за пациентите. Но е важно те да бъдат широко разпространени, както и непрекъснато актуализирани и коригирани, защото нови данни за пандемията и ваксините излизат непрекъснато“, коментира още д-р Хасърджиев.

Той препоръча на пациентите с хронични заболявания да се консултират с лекуващия си лекар по заболяването във връзка с ваксинацията.

„Общата препоръка е те, както и възрастните хора, да се ваксинират бързо, независимо от вида на ваксината. Само тогава ще се върнем към нормалния начин живот. Ние също ще организираме поредица от беседи сред различните пациентски групи по темата“, каза още той. Хасърджиев изтъкна, че рискови за имунизация са хора, които в момента на ваксинирането са болни.

„Това са общите препоръки към всички ваксини. Но иначе всички хора е добре да се ваксинират, защото това е отговорност към цялото общество, освен в случаите, когато лекуващ лекар или личен лекар изрично не ги е предупредил, че не са подходящи за имунизация“ , посочи още д-р Хасърджиев.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share