Д-р Сотир Марчев разкри: Хората, които спят под 6 часа имат по-голям риск

Д-р Сотир Марчев разкри: Хората, които спят под 6 часа имат по-голям риск

Недоспиването, нездравословното хранене, заседналия начин на живот и стрес, са причината за хипертонията и слабия имунитет. Това заяви в сутрешния блок на БНТ кардиологът доц. д-р Сотир Марчев.

Спортувайте у дома – гимнастика, упражнения. Сърдечноболните трябва да се натоварват физически 30-40 мин. на ден – упражнения, работа по градини и т.н, разкри още експертът.

„Хората, които спят под 6 часа имат по-голям риск от проблеми с кръвното и сърцето. Защитните сили се активират на сън“, категоричен бе доц. Марчев.

„Контактът с близките също е важен за сърцето – може да е чрез интернет или по телефона. Броят близки контакти удължават живота“, сподели кардиологът.

„Психиката влияе много на имунитета. Движението, сънят, здравословното хранене и слънцето подобряват и здравето на сърцето, и имунитета“, заяви доц. д-р Сотир Марчев.

„Здравословно хранене е приемем на зеленчуци, пълнозърнест хляб, варива“, допълни кардиологът.

„Сърдечно болните ще боледуват от коронавирус малко по-дълго и тежко от здравите хора – около 14 дни. Трудното дишане е проблемът при коронавируса и сигнализацията за хоспитализация“, разкри експертът.

„Две седмици след изписване от болница и излекувани от коронавирус, е добре да не извършваме тежки физически упражнения“, завърши доц. д-р Сотир Марчев.