Д-р Симидчиев оглави здравната комисия, Радостин Василев – правната

Д-р Симидчиев оглави здравната комисия, Радостин Василев – правната

Депутатът от „Има такъв народ“ Радостин Василев ще е председател на парламентарната правна комисия. А проф. Александър Симидчиев тази на здравеопазването, решиха депутатите днес.

В правната комисия като членове ще влязат – Анна Александрова, Дани Каназирева, Радомир Чолаков, Николина Ангелкова и Александър Николов от ГЕРБ-СДС, Радостин Василев, Иво Атанасов, Златомира Мострова и Ива Митева от ИТН, Крум Зарков, Филип Попов и Тодор Байчев от БСП, Хамид Хамид и Цветан Енчев от ДПС, Атанас Славов и Надежда Йорданова от „Демократична България“, и Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън“.

В състава на здравната комисия ще влязат – Григор Горчев, Даниела Дариткова, Лъчезар Иванов, Алисе Муртезова и Александър Александров от ГЕРБ-СДС, Силви Кирилов, Андрей Чорбанов, Деляна Пешева и Александър Тодоров от ИТН, Георги Михайлов, Георги Гьоков, Илиян Йончев от БСП, Джевдет Чакъров и Хасан Адемов от ДПС, проф. Александър Симидчиев и Катя Панева от „Демократична България“, и Валентина Василева от „Изправи се! Мутри вън“.

Григор Горчев бе издигнат за шеф от ГЕРБ-СДС, но той събра едва 71 гласа „за“, а 145 се въздържаха. За Симидчиев пък гласуваха 139 „за“, а един се въздържа.

Георги Ганев пък ще е шеф на Комисията по бюджет и финанси, решиха депутатите със 122 гласа „за“ и 104 „въздържал се“.

В комисията ще влязат – Димитър Главчев, Делян Добрев, Красен Кръстев, Ирена Димова и Румен Христов от ГЕРБ-СДС, Кирил Симеонов, Живка Железова, Светослав Георгиев и Пламен Данаилов от ИТН, от БСП – Румен Гечев, Пламен Милев и Богдан Боцев, от ДПС – Йордан Цонев и Сергей Кичиков, ДБ – Ганев и Мартин Димитров, а от „Изправи се! Мутри вън“ – Мария Капон.

Лидерката на Движение21, която стана зам.-шефка на Народното събрание от Изправи се! Мутри вън! Татяна Дончева, започва ремонт на правилника на парламента от А до Я, а новината за това гръмна от включения й микрофон на президиума. От там се чу, че още в понеделник тя ще поиска поправка, с която личното обяснение на депутатите (което е вид процедура за осигуряване на допълнително време за разисквания – б.р.), да се ограничи само до веднъж на заседание.

Причината за това й намерение стана хаосът, на който сами се подложиха депутатите в днешния втори ден от новото им амплоа – веднъж заради липсата на дигиталната система за гласуване, намираща се в бившия Партиен дом и втори път заради липсата на всякакъв ред в залата.

Записът от думите на Дончева дойде от почивката на депутатите след скандала за това, че премиерът в оставка Бойко Борисов, не се е отзовал на искането да отиде в НС, за да представи националния план за възстановяване пред Брюксел.

А размяната на думи между Дончева и шефката на законодателния орган Ива Митева се чу ясно и бе копиран от пиара на ГЕРБ Никола Николов, който го предостави за широката публика с коментар: „Ето ги истинските лица на боркините с мутрите!“. Самата Митева явно е съгласна с намерението да се ремонтира коренно правилникът, защото признава пред Дончева: „‘Ма то е ад, бе!“.