Д-р Симидчиев: Ако хората имаха доверие в мерките и в системата, сами щяха да се изолират

„Ако хората имаха доверие в мерките и в системата, сами щяха да се изолират.“. Това коментира пред Нова телевизия пулмологът Александър Симидчиев.

„Ние също не искаме да живеем изолирани, но знаем, че се получават странични ефекти за здравеопазването. Имаме над 16% допълнителна смъртност на вируса. Това, което наричаме инфодемия, е нещото, което според нас е големият проблем. За това апелираме отдавна да има структурирана комуникация, достатъчно напоителна и разбираема, за да можем да се справяме добре”, обясни още д-р Симидчиев.

По думите му случващото се е показало колко е важно да има структурирана и систематична информация. „Ние не се научихме как да управляваме скептицизма, недоверието и желанието да бъдем наопаки. Това трябваше да бъде управлявано много по-добре”, добави пулмологът.

Социологът Мира Радева от своя страна подчерта, че лекарите са имали изключително адекватно поведение. Самата тя коментира, че разделя мерките на две – здравни и социални. „Това, което направи здравеопазването в света, беше уникално. Тези хора ни браниха с гърди и дадоха много жертви. Но политическите мерки са ужасяващи”, коментира социологът.

По думите й, т.нар инфодемия се е породила от липсата на логика и от това, че хората не са можели да си обяснят случващото се.

Previous post Рязко нагоре! 1349 заразени, излекувани са двойно по-малко
Next post Приемът за първи клас в София изцяло онлайн от април