Д-р Пламен Николов от Атлантическия съвет: При толкова руски шпиони не бива да търпим повече Митрофанова

Д-р Пламен Николов от Атлантическия съвет: При толкова руски шпиони не бива да търпим повече Митрофанова

– Д-р Николов, правилно ли беше изгонването на 70 руски дипломати?

– Решението със сигурност е правилно. В международните отношения и дипломацията е важно правилото за реципрочността и няма причини за равнището на тези отношения, които съществуват между България и Руската федерация. Тя да се ползва от правото да държи в една натовска държава 5-6 пъти по-голям дипломатически персонал, отколкото е нужно. Става въпрос за шпиони. Ние поддържаме един дипломатически персонал, който реално обслужва консулските нужди. Те открито злоупотребяват с Виенската конвенция за дипломатическите отношения с този раздут шпионски щат.

– Руснаците имат дипломатически персонал във Вашингтон от 184 души, а в София той е 150. Какво е обяснението за тази толкова голяма бройка у нас?

– Бройката от 150 души дипломатически персонал е абсурдна! Те могат да изпратят и повече, но е повече от ясно, че задачата на тези хора не е дипломацията, а шпионажът. За мен възниква въпросът защо посланикът Елеонора Митрофанова още не е изпъдена. Необяснимо е, че тя не бе изгонена още преди месеци след наглите й антибългарски изявления. Не може един дипломат да има поведение на примитивен генерал-губернатор! Навремето генерал-губернаторът Михаил Воронцов, който е бил в Одеса, става нарицателно име за най-грубите руски чиновници. Описан е от Пушкин в множество саркастични стихотворения. Но дори той не си е позволявал такова нагло поведение.

– Какво да очакваме от срещата на върха на НАТО, която започна в Мадрид, по отношение на Русия?

– Надявам се НАТО да се размърда най-бързо по отношение на Сувалкския коридор. Той минава между територията на Литва и Полша от Беларус към Калининград. И през който минават тези товари, които доскоро не бяха под ембаргото на Европейския съюз. Сега Литва го спазва и пропуска само неембаргови товари. Руснаците, както обикновено, лъжат, че има блокада. Върховният представител на Евросъюза за външната политика Жозеп Борел оня ден каза, че няма блокада, а се спазват ограниченията на ЕС, наложени на Русия. Надявам се степента на координация да се повиши, защото е много тромава тази организация, при която до реално разполагане на сили на НАТО минават седмици. Военните сили на Алианса са готови да разположат сили в Сувалкския коридор, но политическото решение е прекалено бавно и тромаво. Докато в един момент не видим и тук зелените човечета и „любезните хора”, както ги наричаха в Крим.

– Руснаците от години подхвърлят, че биха искали да има сухопътна връзка между Беларус и Калининградска област.

– Това би означавало война, защото Литва е част от НАТО и в този случай аз не виждам двусмислие. Въпросът е колко бързо ще се задейства чл. 5 от Атлантическия договор. Полша е готова ​да воюва за Прибалтика. А САЩ не могат да не воюват за Полша. Полша и Украйна заедно са важните държави. Ако САЩ и Великобритания искат да се динамизира процедурата по взимане на решения както в ЕС, така и в НАТО, те би трябвало да разчитат на дипломацията с Полша и Украйна, макар тя да е само страна кандидат. А точно в Украйна Русия прави този терористичен бандитизъм. Все едно живеем по времето на Хитлерова Германия – Путин 8 години прави идеологическа подготовка, както 8 години Хитлер правеше това. Затова казвам, че Втората световна война не е завършила. Третият Райх е изобличен и осъден, но другият подпалвач на войната – „великият” Съветски съюз, се присламчи към победителите и приватизира победата. Цялата идея на „победобесието” е да скрият своята престъпна роля на подпалвач на Втората световна война.

– Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик“ и военни експерти предлагат да се върне обучението на младите хора на военни умения. Как да избягаме от милитаризма на руснаците, които обличат във военни униформи дори децата в забавачките?

– Говорим за младежи, които вече имат достатъчна степен на самосъзнание, а не за деца, които в най-ранна възраст са възпитавани в милитаристки дух, в какъвто възпитават русначетата. Самият подход в разговора с тези млади хора и тяхното по-нататъшно обучение не би било в милитаристки дух, а в защита на ценностите на демокрацията.

– Как смятате конкретно младите хора да бъдат обучавани на патриотизъм?

– Загубили сме традициите, свързани с младежките организации отпреди 1944 година. Второ – те са заклеймени. Правилно е организация като Съюз на офицерите от резерва „Атлантик”, Атлантическият съвет и други сродни организации да потърсим контакти със скаутското движение в Англия и харцерското движение в Полша. Да видим как е финансирането им, какви са отношенията им с държавата. Това е една проучвателна работа, която обаче трябва да бъде извършена. Няма обаче да успеем да наложим на нашата администрация това финансиране, което би ни било нужно.

– Има ли опити за фалшифициране на историята?

– От няколко години правя ​пидиефи на различни важни статии в Уикипедия и се вижда как те се променят, и то в посока на руската хибридна война, на всички езици. Онзи ден преглеждах статията за руския десант в Прищина през 1999 година и ролята на полковник Евкуров, който сега е зам.-министър на отбраната. Как опитаха да доведат до военен сблъсък с превземането на летището в Прищина. Всички тези неща ги имаше допреди 3-4 години ​- как са успели тези редактори да ги променят – аз не знам! В тази хибридна война са задвижени огромни ресурси.

– Какви дефицити в познанията си за света имат младите?

– Те не са чували за доктрината за мирното съвместно съществуване. Не са чували нищо за руските външнополитически доктрини ​- като се започне от славянофилството, мине се през евразийството и се стигне до сегашните им идеологии на Третия Рим и Третия път. Един приятел няколко години носеше плакат „Третият Рим – при Третия Райх!”. Колко души обаче са видели този плакат? Ако не измислим в следващите 5 години как да направим контакт и да прехвърлим знанията си, смятайте, че нашият живот е отишъл напразно, без значение какво сме направили досега.

– Ваша теза е, че свещената за всички ни „История славянобългарская” на Паисий вероятно не е съществувала.

– Най-вероятно. За последно съм разговарял по тази тема с проф. Надежда Драгова, когато се представяше историята на Мавро Орбини, и съм я питал дали има оригинал на историята на Паисий. Няма оригинал. Как точно Софроний Врачански, какво е преписал и кой какво му е внушил, не е ясно. Това, което се лъжеше, е, че от Света гора е бил откраднат оригиналът от „героични” офицери от Държавна сигурност, а после е вкаран в касата на вашия съгражданин и президент Петър Стоянов. Така се опитаха да го насадят на пачи яйца. И той да се чуди какво да прави и да не излезе национален предател за това, че реши да я върне – а той извърши законното нещо. Всъщност това не бе оригинал на Паисиевата история, защото няма открит оригинал.

– Твърдите, че Паисиевата история е написана от Азиатския департамент на Външното министерство на Царска Русия, за да изкара българите славяни. И давате аргумент, че според генетични изследвания славянските гени в нас са само около 8%.

– Точно така. А всъщност единствената автентична история от онези времена е тази на Петър Богдан. Тя е писана на латински, понеже той е католик от Чипровци. Неговата книга е потулвана и крита. В нея въобще не се твърди, че българите са славяни. От неговата история действително бяха намерени повече от един оригинал в италиански библиотеки. Първата задача на Азиатския департамент на Руската империя, който действа от 200 – 300 години, е била фокусирана върху книгата на Мавро Орбини за славянските народи. Паисиевата история просто следва указанията и шаблона, който е поставен в историята на Орбини.

в. „Марица“