Д-р Николай Шарков: Стоматолозите са без достъп до регистрите на заразените с COVID-19

Достъп до регистрите на заразените и боледуващи от COVID-19 искат стоматолозите. В момента организацията е такава, че общопрактикуващите лекари имат достъп до този регистър, за разлика от стоматолозите. Ситуацията е, че всеки който влезе в кабинета, ние го поемаме, обясни пред БНТ д-р Николай Шарков, председател на УС на Българския лекарски съюз.

Работим в непрекъснат риск, не знаем дали пациентът на вратата е преболедувал коронавируса или в момента е болен. Но рискът не е само за нас – той е и за пациентите след него, да не говорим за персонала, който работи в клиниките, допълни д-р Шарков.

Той призна, че има стоматолози, които са се заразили, сред тях има и починали. Искам обаче да кажа и още нещо – двама зъболекари в момента са доброволци и работят в COVID отделение в болницата във Видин, където знаете колко тежко е положението и те не го изтъкват. Това са д-р Петкана Поломска и д-р Страхил Станков – за първи път казвам имената им, поясни д-р Шарков.

Ние българите неглижираме, занемаряваме здравето на устата и устната хигиена, ходим на зъболекар тогава, когато вече се появи болка, смята стоматологът.

Той даде полезни съвети към всички – ако сме изкарали някакво грипно заболяване, независимо какво, задължително да сменим четката си за зъби. Хората с протези също трябва да спазват висока лична хигиена след всяко хранене, обясни Шарков.

Той коментира и популярното научно изследване, че водата за уста може да помаха срещу коронавируса.

Да, водата за уста подобрява устната хигиена. Тя съдържа съставки, които неутрализират микроорганизми и вируси. Само че, тази публикация не изследва ефектът й за COVID-19, а за всички останали вируси и това води до предположение, че тя би повлияла и на него, но засега нямаме доказателство, категоричен е стоматологът.

Дали и зъболекарите ще подлежат на ваксинация заедно с медиците от първа линия – това тепърва ще се обсъжда с Координационния съвет. Тази седмица предстоят преговори и с Надзорния съвет на НЗОК, за да запазим условията на мерките каквито са в момента, допълни д-р Шарков.

Previous post 577 положителни от 1424 PCR теста за последното денонощие
Next post От днес започва изплащането на добавките към пенсиите