Д-р Мина Христова: Несериозно е Хекимян да е бил избран преди няколко дни

Д-р Мина Христова: Несериозно е Хекимян да е бил избран преди няколко дни

Кандидатурата на Антон Хекимян за кмет на София от ГЕРБ е нестандартна основно заради личността му. Практиката в Европа, както и в САЩ показва, че нерядко журналисти влизат в различни политически надпревари и достигат до определени позиции. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria антропологът и политически анализатор д-р Мина Христова. Според нея в световната практика обикновено тези, които се смятат за силни и сериозни журналисти не приемат с лека ръка политически позиции, а обществеността, както и журналистическата гилдия, не подкрепя такъв избор.

Моето лично разбиране за нещата е, че е невъзможно това обявление да е направено във връзка с някакво събитие от последните 5-10 дни. Смятам, че е било подготвяно като политически акт, защото най-малкото би било политически несериозно и грозно към избирателите ако партията и нейният ръководител са преценили да отделят само последните няколко дни за своите усилия и политическа воля, за да изберат кандидат.

Според Мина Христова обществото би следвало да внимава с журналисти, които се превръщат в политици. Журналистите са специфичен тип хора, които добре знаят как се конструира и поддържа наратив, каза още тя. Това би означавало, че той много лесно би могъл да избягва от носенето на отговорност, очакванията ми са, че той би могъл много меко да борави с множество от социалните проблеми, които излязоха на преден план през последните месеци, допусна антропологът.

Може би за втори или пореден път ние виждаме подобно нещо. Такава кампания се състоя и през 2016 г. при президентските избори. Тогава беше нещо сходно – беше издигнат един кандидат от ГЕРБ, който целенасочено не събра гласове и се очакваше да не събере. Не съм съвсем убедена каква ще е обществената реакция спрямо Антон Хекимян, но моите наблюдения върху някои части от обществото са, че той може би не е особено харесван.

Мина Христова допусна обаче ГЕРБ да са направили по-дълбоки сондажи и всъщност Хекимян да има големи шансове в надпреварата за кмет на столицата. Ако ли не – очакваме истинската борба за Столична община да мине през общинския съвет, каза още тя.