Д-р Масларска: Шансът бременна да зарази бебето си с COVID-19 е само 4%

Все още няма достатъчно изследвания, които да докажат дали бебета, родени с антитела срещу COVID-19 имат траен имунитет. Това обясни в Сутрешния блок на БНТ неонатологът д-р Радка Масларска, която е началник на неонатологията в „Токуда“.

28-годишна жена от Пазарджик, която се е заразила с вируса в последните три месеца от бременноста, наскоро роди бебе с антитела, но подобни случаи са рядкост. Д-р Масларска разкри какъв е шансът за подобно развитие.

„Коронавирусът засяга и групата на бременните жени. За щастие, бебета рядко могат да се инфектират, защото вирусът не преминава през плацентата. 4% от бебетата във Великобритания и 5% в Италия са родени с преминал в плацентата вирус“, каза тя.

„Вирусът не преминава през кърмата и майките трябва да кърмят с предпазни средства и след дезинфекцията. Децата се раждат с компрометирана имунна система и именно чрез кърмата се създава защитите им“, допълни д-р Масларска.

„В България има 15 случая на деца с антитела – клас антитела от майката. Антигенните и ПСР тестовете им обаче бяха отрицателни. Няма как да кажем колко време ще имат антитела, не са техни и така нямат имунитет“, коментира експертът.

Бременните с COVID да не се плашат за бебетата си. Шансът децата им да не се заразят с коронавирус е 96%, каза д-р Радка Масларска и препоръча на бременните да не приемат добавки и витамини само по лекарско предписание.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share