Д-р Любомир Киров: Изключително рядко е да имаме пациенти с 5 симптома

Д-р Любомир Киров: Изключително рядко е да имаме пациенти с 5 симптома

Ситуацията в момента изисква изцяло да се промени стратегията. Предлагаме първо да се увеличи броят на симптомите, по които можем да назначаваме, и те да са два симптома. Защо? За да може да се обхване максимум брой хора. Това каза в предаването „Лице в лице“ председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров.

„Има някои симптоми, които са много характерни, и дори един да има, няма какво да се чудим. Загубата на обоняние или вкус е много характерен, но за съжаление, той идва на малко по-късен етап. Може и в началото, но обикновено е малко по-късен симптом. „В нашата работа забелязахме, че има и други оплаквания, които не се споменават често в литературата, но ги има – тежест в гърдите, болка може да има, не болка като при инфаркт, друго имаме предвид. Имал съм например възрастен човек, който е само със силна отпадналост и с такава тежест в гърдите, няма температура, нищо, но на рентгенографията имаше и пневмония дори. Тоест картината е много различна“, каза той.

При нас е препоръчително да има телефонна консултация, но реалността е друга. Идват хора в кабинета. Хората не са виновни, един разбрал, друг не разбрал, допълни доц. Киров.

По думите му бързите антигенни тестове са по-ефективни – получаваш резултат в рамките на 15-20 минути. Те могат да се извършват от всяка една лаборатория, не изискват специфично оборудване, както е при PCR тестовете. „Това, което е посочено в съответните източници, че на 98 процента са съпоставими двата теста, като антигенният тест има малко по-ниска чувствителност и по-висока специфичност, но това по никакъв начин не намалява полезният ефект. Очакваме властите тепърва да кажат, както виждате министърът развя нашето писмо от октомври – то е било от средата на октомври, когато беше различна ситуацията. Там ние бяхме писали 4 симптома, но от Касата идват 5. Ние нямаме пациенти, които да са с 5 симптома, това е изключително рядко. Каква е целта? Ще помагаме ли или ще си търсим кой направил, какво направил? Освен ако аз не извърша една благородна лъжа, която бих извършвал всеки път. Досега нямам пациент, който да сме решили да тестваме, защото имаме съмнения и да не е излязъл позитивен. Това говори, че имаме достатъчно добра преценка. Трябва да са по-малко, за да може да се обхванат повече хора“, допълни доц. Киров.

По думите му, трябват разумни мерки, които да дадат време не само за лечението, а и време, в което този вирус да се промени – да му намалее заразността, патогенността, това с което уврежда организма. „За ваксини се говори за април, за май, там нищо никой не гарантира на 100 процента. Можем да опростим уравнението, нямаме специфично лечение. Нямаме лекарство, което да го излекува и да сме сигурни. Нямаме още ваксина. Можем да установяваме бързо, да се изолират хората, да не се разпространява бързо инфекцията, да носим маските“, каза още доцентът.

Личните лекари издават болничния, от началото на позитивирането на теста, обясни доц. Киров. Тестът става след два дни, аз за тези два дни издавам болничен за нещо друго. Който е карантиниран с предписание на РЗИ би трябвало да получи болничен от лекаря си, защото не цялото семейство е записано при един и същ лекар, допълни той.