Д-р Любомира Николаева: 80 минути трябват човек да се зарази в офиса, ако се проветрява

Д-р Любомира Николаева: 80 минути трябват човек да се зарази в офиса, ако се проветрява

Респираторните вируси са със зимна сезонност. Те сякаш изчезват през лятото, но това се дължи на подлежащия имунитет на хората, но към този вирус все още никой няма имунитет. Това заяви вирусологът д-р Любомира Николаева-Гломб пред БНТ.

Заместничката на проф. Тодор Кантарджиев в Националния център по заразни и паразитни болести разкри: „Установи се, че в помещение от 10 кв. м. с 3 метра височина таван, човек може да се зарази за 80 минути, в зависимост от вентилацията. Мерките са, за да се намали степента на риска и ако може да се минимализира“.

„Познаваме вируса от 10 месеца. Китайците го познават от 10, а ние от 8 месеца. Не можем да кажем нищо сигурно за антителата – има хора, които имат и такива, които нямат. Голямата част от хората задържали антителата поне 5 месеца, това казва науката. Догодина ще разберем дали могат да се задържат антитела за цяла година“, каза още експертът.

„Ако си представим, че имунитетът има два крака – единият е имунитетът с антитела, а другият е с „т“ клетки. Те унищожават клетката на гостоприемника, която е заразена с вируса“, обясни д-р Николаева-Гломб. Тя каза още, че всеки здрав човек, който няма проблеми с имунитета, получава такива клетки или антитела. „Почти всички сме със здрав имунитет и това, че понякога имунната система е отслабнала, не означава, че я няма. В повечето случаи коронавирусът не повтаря. От 40 милиона, има документирани 29 човека, които вероятно са повторили инфекцията“, твърди тя.

„Кой беше първият повторно заразил се? IT специалист, който е пътувал по света – бил е по работа в Испания и Латинска Америка и се връща в Китай. Там има задължителна двуседмична карантина за всички, които се прибират от чужбина, както и задължителен PCR тест. Оказва се, че е положителен, но вирусът е леко по-различен от този, с който е преболедувал“, заключи вирусологът.