Д-р Кацаров: РЗИ-София наруши закона, като махна карантината на Борисов

Директорът на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров е категоричен, че Столичната Регионална здравна инспекция е нарушила правилата, като е отменила 10-дневната карантина на премиера Бойко Борисов след двата отрицателни PCR теста.

Той беше поставен под задължителна изолация, след като стана ясно, че зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е заразен с COVID-19.

Д-р Кацаров обясни пред „БНР“, че СРЗИ няма право да определя срока на карантината, независимо от резултатите от PCR тестовете. Той е разписан в нарочна заповед на министъра на здравеопазването и е 10 дни. Причината за налагането на изолацията е, че именно от 7 до 10 дни е инкубационният период, в който вирусът се развива и първоначално тестовете може да са отрицателни, но човекът да е опасен за околните.

Д-р Кацаров подчерта още, че няма такъв документ, в който да се посочва, че правилата, които важат за всички, са различни за обществени личности или за лекари, например.

Що се отнася до затварянето на нощните заведения според медикът това не е необходимо. Трябва обаче да се създадат възможности за защита на възрастните хора, които са и най-уязвими от коронавируса. Според д-р Кацаров страната в момента няма план за действие. Властите по неговите думи тичат срещу вятъра.

Д-р Кацаров разкритикува и натовареността на медицинския персонал. Според изнесените от него данни едва 5% от лекарите в страната са ангажирани в битката с COVID-19 и това трябва да бъде променено. Системата има ресурси, но за целта е необходима по-добра организация, категоричен беше още той.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share