Д-р Велизарова: Мерките закъсняха, след 21-и декември моловете ще се пръскат по шевовете

Това заболяване протича сравнително дълго. Изразена клинична картина може да има чак на 6-7-ия ден. Всяко адекватно лечение в началото би предотвратило усложния. Това каза доц. д-р Светлана Велизарова, която работи в Детската клиника към СБАЛББ „Св. София“.

„Най-характерният симптом е загуба на обоняние и вкус. Температурата винаги я има – 87% от пациентите“, посочи тя.

И добави, че при такъв момент, ако се започне адекватна терапия, може да не се стигне до усложнения. А част от тях са свързани с ниската сатурация на кислорода. Нарушава се възможността за газообмен на белите дробове, посочи още специалистът.

Сърцебиене и умора са първите сигнали, на които хората трябва да обърнат внимание.

„Важното е болният от COVID да знае всички фази от заболяването и да не се страхуват“, заръча д-р Велизарова, подчертавайки, че страхът и тревожността намалят имунитета.

Лекарят бе категорична, че от начало подходът за справяне с кризата е бил грешен. Тя не одобрява стресирането на хората с брифингите на Националния оперативен щаб. Отбеляза, че е трябвало да се даде думата предимно на лекарите.

Д-р Велизарова е убедена, че въпреки опасността, не трябва „да се набива в главите на хората, че COVID е равно на смърт“. Тя подчерта, че и сега лекарите са много изморени, но са герои, които спазват работата си.

Пред бТВ д-р Велизарова обясни, че 92% от хората са на домашно лечение. Затова е трябвало да се започне от там в решаването на проблема.

„На първо място трябваше да е доболничната помощ, но подкрепена с триажните центрове, които да разделят хората, да ги насочват и да ги успокояват.При всяко инфекциозно заболяване трябва да има триаж, а тези триажи се появиха чак есента“, обясни специалистът.

Д-р Велизарова бе категорична – не вижда промяна в натиска към болниците след въведените ограничителни мерки. Смята, че те са закъснели.

„Не трябваше да затваряме сега трябваше края на октомври, началото на ноември. Тогава беше най високата смъртност“, подчерта тя.

И изтъкна, че генетично заложено е при българите да празнуват и да се събират. Традиционно пазаруват и в последния момент подаръците за празниците. Затова е голяма опасността след 21 декември да има наплив на хора по магазините.

„Българинът, каквото и да му кажеш, обича празниците, Това ни е генетично злаожено. Мислите ли сега на 21 като се пусне всичко, че моловете няма да се пръснат по шевовете? Помнете ми думата – поредният пик на заболеваемостта ще е след Йордановден и 21 януари“, предупреди д-р Велизарова.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share