Д-р Брънзалов: Личен лекар не може да откаже да ваксинира пациент

Личен лекар не може да откаже да ваксинира пациент, това е част от неговите задължения. Все едно да откаже да измери кръвно. Не може да се откаже медицинска помощ на пациента .Това заяви за БНТ д-р Николай Брънзалов, представител на БЛС и член на ваксионационния щаб.

Той изтъкна, че пациентите без здравни права ще могат да се ваксинират, като за целта трябва да се обърнат към РЗИ. По думите му е изпратено писмо за конкретика и яснота за четвърта фаза и ваксинационния план, където трябва да се включат и т.нар. рискови пациенти.

„Милиони хора по света вече са ваксинирани, не е да няма информация, а към нас въпросите от хора със съпътстващи заболявания са много. В началото на март би следвало да започне ваксинацията. Ще има доставки на съответните количества ваксини. Това е най-важният етап, тъй като до момента бяха ваксинирани само целеви групи, обясни още д-р Брънзалов.

Д-р Брънзалов призовава пациентите за точност и акуратност при имунизациите.

„Във всички случаи ще има рискове да се похабят дози. 100% ще бъдат давани часoве, за да няма струпване на хора пред кабините в ДКЦ-тата. Много ще зависи от пациентите, аз се радвам, че пациентски организации са готови да помагат чисто логистично“, коментира още зам.-председателят на БЛС. По думите в началото на следващия месец ще започне масовата ваксинация у нас.

Previous post Занзибар измести Гърция и Турция като любима дестинация на българите
Next post Така е у нас! Кръчмар взе Covid помощи, бирниците му ги дръпнаха