Д-р Брънзалов: Защо младежите са по дискотеките, а навън да ходим маскирани

Лечението на COVID-19 на всички нива изисква финансов ресурс. Чуваме за доста фондове и за дарения. От там могат да дойдат парите, а не както досега от НЗОК. Това заяви д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС, в ефира на БНТ по повод пандемията от коронавирус.

Попитан за направленията, които ще могат да издават по електронен за PCR тестове, той заяви, че са наясно, че ще има натиск от страна на пациентите върху тях. „Някой може да идват и да съобщават симптом като загуба на обоняние и той да е единствен, няма как да преценим дали е действителен или не“, каза той. По думите му навлизат и други модерни тестове, които са по -евтини от PCR, които са и доста достоверни. „Нещата са свързани с финансиране“, смята още д-р Брънзалов.

На въпрос дали ще се плаща само, за да се вдигне телефона от страна на личния лекар и да се каже, че това са симптоми на коронавирус и е необходимо да се отиде до болницата, той заяви, че е редно всичките консултации да са платени. „Почетохме празника на лекаря с голям брой починали колеги, като 30% от тях са общопрактикуващи, а се твърди, че не сме на първа линия. Затова ние сами от практиката си си закупуваме личните предпазни средства“, обясни докторът и добави: 15% от пациентите са в болница, а останалите кой ги лекува тогава?

На въпрос дали трябва да се намали карантината от 14 на 10 дни, той каза, че да. „В много страни карантината е от 10 дни. Тя е задължителна за всички, които са с доказано заболяване или са контактни на болен.Трябва да има самосъзнание, ситуацията е сериозна. За съжаление в нашето съсловие има хора, които раздвояват мнението на обществото. В моята практика от 33 години подобна епидемия не съм срещал. Не може да се сравнява с другите заболявания. Това е пандемия, много хора загубиха живота си. Трябва да носим маска, за да пазим себе си и околните“, отсече още д-р Брънзалов.

Що се отнася до ваксините и липсата им по аптеките, той коментира с думите: Програмата за противогрипните ваксини ще обхване 17% от населението над 65 години. Не мога да кажа, че при положение, че призоваваме хората да се ваксинират, поръчката е такава, че да има големи аптеки, които ще получат по 1-2 броя. Не знам кой не си е свършил работата.

Той бе категоричен, че инструкциите за ограничаване на коронавируса не се препокриват, защото младежите могат да влязат в дискотеките и да танцуват. „Как ще се спазва дистанция там – не е ясно, но навън искат да ходим маскирани“, допълни той.