Дървопреработвателите настояват за стратегия за развитие на дърводобива

Дървопреработвателните предприятия у нас все още не могат да се съвземат след COVID кризата. Фирмите от сектора настояват земеделският министър Кирил Вътев да отмени заповедта на служебния министър Христо Бозуков, с която беше наложено ограничение за сеч в старите гори. Това заяви Николай Банков, управител на завода „Кроношпан“ във Велико Търново.

Toй допълни, че в последните години държавата не е направила сериозни промени, които да подобрят ситуацията в бранша и сега всички заети в него страдат от липсата на суровина.

„Ограниченията дори намалиха дърводобива с над 30 %. За нас е изключително важно да имаме конкурентноспособна суровина, защото осигуряваме добавена стойност и вместо да изнасяме сурова дървесина, ние изнасяме готов продукт, а добавената стойност остава в България“, коментира Банков.

Той сподели, ръководеното от него предприятие не работи на пълен капацитет от повече от три години. Банков посочи и конкретните за това причини.

„След бурния растеж след пандемията, в момента наблюдаваме изключително високи ценови равнища на суровината, които бяха предизвикани от това, че дървесината се ползваше за отопление, предвид скъпите цени на тока и газта. В момента пазарите са изключително слаби, а търсенето е много затруднено и има изключително конкурентно предлагане. Цените на дървесината стигнаха високи нива благодарение и на ограничението на добива. В момента имаме нужда от адекватна балансирана политика за намиране на конкурентна цена и достатъчно предлагане, за да може и ние като преработватели, които искат а създават работни места – да работим“, коментира Николай Банков.

Той посочи още, че в момента цените на дървесината са над два пъти по-високи от тези преди пандемията.

„Има нужда от държавна политика – подпомагане на местното производство, подпомагане на местния бизнес, забрана за износ. Дървесината трябва да се преработва, а не да се ползва за горене и за отопление. Зад нас стоят много мебелни производители и други ползватели на готовия продукт. Те създават над 3% от БВП и всички са засегнати по веригата за доставки. Това, за което настояваме, е за премахване на т.нар. ограничителна заповед, въведена от министър Бозуков, която намали дърводобива във възрастните гори с 30%. Това създаде изкуствен недостиг на дървената суровина. От там нататък настояваме за стратегия за развитие на горското стопанство и дърводобива в страната, за да има устойчивост и предвидимост“, категоричен е Банков.

По думите му е необходимо да се намери екологичен и търговски баланс, който да донесе едновременна изгода за държавата и бизнеса.