Духът на Орфей изплува от Дяволското гърло

Едно от най-мистериозните места в Родопите се намира близо до Девин. Това е пътят над ждрело между Ягодинската пещера и Дяволското гърло. Първата е известна и като пещерата на сватбите, защото се смята, че влюбените, които са се врекли във вечна вярност там, издържат на клетвата си.

Усещането в Ягодинската пещера е на светлина и радост и неслучайно се свързва с тържеството на живота. Дяволското гърло оправдава името си. Ако нещо падне във водите на пещерата, повече никога не може да бъде намерено. Преди години водолази са се гмуркали, за да изследват пътя на подводните води, но оттогава повече никой не ги е видял.

Легендите свързват тази мрачна скална паст с трагичната любов между тракийския музикант Орфей и любимата му Евридика, която умира. Тя става пленница в царството на сенките Хадес, а един от отворите му към белия свят е Дяволското гърло. На Орфей му дават шанс да върне любимата си.

Условието било да се изкачва към земята с Евридика, която го следва, но той не е имал право да се обръща, за да я вижда. Орфей не издържал и малко преди да стигнат до светлината на деня, почти на изхода на пещерата се обърнал да се увери дали любимата му е след него. Така в един миг на нетърпение я губи завинаги.

Между двете пещери има тесен планински път, по който може да мине само една кола, а разминаването става с изчакване. Малко преди входа на мистериозната дупка трябва да се премине през тунел. Точно това е мястото, където местните твърдят, че можете да видите Орфей.

Появил се е на две жени, а наоколо не е имало жива душа. От тунела излязъл русокос младеж, тръгнал към тях и поел към скалите вдясно и безследно изчезнал. Те успели да снимат възхитени, преди да изчезне, но на кадъра по-късно се виждал само тунелът. Хората от Девин твърдят, че това е Орфей, който малцина имат честта да срещнат.

Previous post Петър Мицин със сребърен медал на 200 м бътерфлай
Next post Стотици търсят чудовището: Доброволци чуха Неси с модерни хидрофони