Драма: Незаконен син остави семейство без дом на прага на зимата

Семейство остана без дом на прага на зимата заради незаконно дете на починалия вече съпруг. Община Пловдив обаче бързо спаси положението и ги приюти в Центъра за временно настаняване.

На 13 ноември 77-годишната Николина Рангелова и 58-годишният й син Румен, които живеели в апартамент на бул. „Руски“, били изгонени от жилището, което от години обитавали. Докато подготвяли зимнината и слагали зелето в бидона, на вратата се позвънило. Изненадата била голяма, когато от другата страна на вратата се оказал частен съдебен изпълнител. Апартаментът бил продаден от роднините на незаконния син, а Николина и Румен

трябвало да напуснат жилището до 2 часа.

„Събрахме най-нужния багаж и си тръгнахме. За 4 дена ми изхвърлиха останалите вещи. Иначе жилището е било продадено още на 3 септември. Незаконният син е починал през 2007 г., но някой е подучил наследниците и те започнаха да имат претенции. Извадиха си нотариален акт. Аз чак тогава разбрах, че мъжът ми е имал забежка“, разказва Николина Рангелова.

Дотук се стигнало след две години съдебни дела и решение, според което законното семейство трябва да наплати на наследниците на незаконния син частта от апартамента, която му се е полагала. Заради делата обаче семейство Рангелови теглят непрестанни заеми, които трудно обслужват и нямат възможност да изплатят.

„Нямахме възможност да я платим.

Синът ми цяла година ходи по болници, не работи и разчитаме само на моята пенсия. Той страда от сърдечна недостатъчност и има диабетно стъпало“, казва Николина Рангелова. Пенсията й е 400 лв., но банката й удържа по 140 лв. всеки месец заради борчовете. Така двамата са принудени да живеят с 360 лв., когато разбират, че остават без покрив над главата.

Подслонява я комшията, а синът й живее на тавана му в продължение на 10 дни, докато Общината не научава за случая и не ги настанява в Центъра за временно настаняване. Така вече

от девет дни историята им има щастлива развръзка.

Там обаче могат да прекарат два пъти по три месеца.

„Посъветвах ги през това време да подадат документи за отпускане на общинско жилище. Съдействах и за направата на безплатен PCR тест, защото в Центъра не могат да се настанят без такъв, а за двамата сумата щеше да е голяма. Радвам се, че успяхме да им помогнем. Сега ще могат да спестят и някой лев, защото те не трябва да плащат нищо. Освен това имаме социален работник, който работи с тях и насочва безработните към бюрото по труда, така че синът ще има възможност да си намери работа“, каза зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков.

Капацитетът на Центъра за временно настаняване е за 26 души, като към момента в него има 24. Той е изграден по европроект.

Previous post Корнелия, обществото няма нужда от снимките ти като санитарка
Next post Утре почитаме св. Варвара: Какво трябва да знаем за този ден