До три на година се ограничават глобите от 300 лв. за пътуване без винетка

При всяко засечено шофиране без винетка или толтакса собственикът на превозното средство ще бъде уведомяван в срок от 3 работни дни от датата, на която нарушението е било регистрирано. Едва тогава започва да тече 14-дневният срок, в който компенсаторната такса трябва да бъде заплатена и така собственикът да се освободи от административно наказателна отговорност.

Акт ще бъде издаван едва когато минат общо 17 дни. Около тези текстове се обединиха депутатите от парламентарната регионална комисия на заседанието си в понеделник. Те гласуваха единодушно на второ четене тези промени, които имат шансове да минат и през пленарната зала преди разпускането на 48-ото народно събрание. Новите текстове обаче ще влязат в сила 6 месеца след публикуването им в “Държавен вестник”. Това означава, че през лятото, когато е най-активният сезон за пътуване, все още ще важат старите правила и шофьорите няма да получават информация, ако бъдат глобени за липса на винетка.

При сгрешена такава могат да се коригират до три символа, гласуваха още депутатите. Условието обаче е да се подаде декларация за корекция. А ако се окаже, че съществува превозно средство с регистрационен номер, еднакъв със сбъркания, притежателят на такава винетка трябва да представи и документ за плащането, за да се направи корекцията. Текстът беше гласуван независимо от възражението на зам.-министъра на регионалното развитие Николай Шушков, който изтъкна, че имало чужди превозни средства с регистрация, която има общо 3 символа.

Нов текст, който бе вмъкнат между първото и второто четене в окончателния проект, гласи, че 14 дни преди изтичането на годишната винетка и 2 дни преди 3-месечната шофьорите ще бъдат уведомявани. Това ще става с имейл, по телефона или с кратко съобщение в зависимост от това какви данни е оставил клиентът. Освен това притежателите на годишни винетки ще получават и второ предупреждение 2 дни преди да изтече срокът.

Според Шушков с приетите текстове националното толуправление се лишавало от възможността да събира приходи от глоби.

“За миналата година са събрани 27 млн. лв., а с новите изисквания няма да могат да съберат и 2 млн. лв.”, каза той. Настимир Ананиев от ПП го репликира с въпрос колко са наложените, но несъбрани глоби. Оказа се, че те са към 250 млн. лв., но последва спор дали данните са за 2022 г., за 2021 г., или и за двете години заедно.