До дни изписват Християн Пендиков, ще живее у нас

До дни ще бъде изписан от ВМА потрошеният на 19 януари Християн Пендиков. Състоянието му се подобрява. След това 23-годишният българин от Охрид ще продължи да се лекува в домашни условия. Това обяснил пред Lupa.bg председателят на фондация „Македония“ Виктор Стоянов.

Християн планира да се установи временно в България, за да не подлага живота си на риск в Охрид. От фондация „Македония“ ще му помогнат да си стъпи на краката у нас.

На 20 януари 23-годишният българин от Охрид бе транспортиран в София с множество спукани прешлени, ребра и счупена челюст. Той бе нападнат на 19 януари в гръб от Илия Спасески и още двама души.

Нападението бе извършено около 22.00 часа българско време пред заведението „Тино“. Пендиков е бил заедно с момиче. Преди да напусне бара, той е бил обиждан и провокиран от компанията на Спасески, наричан е бугараш, татарин, фашист, ще ви….майката българска.

Пендиков е секретар на местното българско сдружение и е единственият, който публично защитава своята принадлежност и произход. Преди месец той бе в София и подробно описа случващото се с българите в РСМ.

След побоя президентът Румен Радев заяви, че случаят с Християн Пендиков е израз на десетилетна политика и насаждане на омраза срещу българите. Властите в РСМ трябва ясно да заявят, че това е престъпление от омраза. Той призова по-скоро македонските българи да бъдат вписани в Конституцията на РСМ.