Доц. Чорбанов: Българската ваксина срещу COVID-19 е готова

„В момента очакваме разрешение от съответната агенция, която да ни разреши експериментите с животни на българската ваксина. Когато получим разрешението, веднага започваме. Движим се по графика, определен в проекта“. Това заяви в ефира на bTV доц. Андрей Чорбанов, имунолог от БАН.

„Никога досега не е имало такава масова имунизация в световен план. При всяка имунизация има странични реакции“, обясни той.

„Норвежкото правителство не намира връзка между имунизацията и смъртта на възрастните хора. Те имат доста по-висока средна възраст от нас. При възрастните хора имунната система не реагира правилно, това е нормално. Затова в третия свят няма възрастни хора, няма как да оцелеят при естествени условия“, каза още той.

„Няма жив човек, който може да каже колко ще е имунитета от ваксината. Различните ваксини провокират различен имунитет. Срещу Хепатит Б ваксината е 5 години и трябва реимунизация. При тази нова ваксина никой не може да го каже. Надяваме се, че ще бъде поне година. При 3 до 5% от хората имунната система така работи, че те не реагират нито на ваксина, нито на прекарване на вируса. Често тестът за антитела не значи нищо, може да не са достатъчно“, добави доц. Чорбанов.

„Ограничаването на контакта на улицата не означава нищо. Най-дисциплинираните държави удрят всички рекорди по заболяваемост. Заразяването не става в градския транспорт, навън или в кафенето – става в семеен кръг. В Африкански страни като Египет, Тунис никой не спазва никакви мерки и няма болни хора, може би има, но ако болниците бяха пълни с хора, щяхме да знаем“, добави той.

„Вирусът е фактор на еволюцията, той не е част от живата природа. Той става по-прилепчив, по-адаптиран и по-малко смъртоносен“, каза още имунологът.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share