Доц. Стойчо Стойчев: Румен Радев бяга от предсрочни избори през януари

Доц. Стойчо Стойчев: Румен Радев бяга от предсрочни избори през януари

„Демократична България (ДБ) има най-големия шанс да направи кабинет, ако иска да го реализира. В залата ще го подкрепят Продължаваме промяната (ПП) и ГЕРБ. Ако ПП се въздържи да има свои министри и ГЕРБ направи същото, само ДБ има тази възможност”. Това заяви в предаването „Офанзива” по Нова нюз политологът доц. Стойчо Стоев. Той посочи, че президентът Румен Радев не бърза с консултации, защото има опасност да отидем на предсрочни парламентарни избори през януари. Това е много лошо време – в средата на студената зима, високи сметки и хората са останали без пари около празниците.

Доц. Стойчо Стоев бе категоричен, че само ДБ може да направи правителство с третия мандат, нито БСП, нито ДПС, нито Български възход. „За „Възраждане” никой не говори”. Партия „Български възход” се възприема като партия на далаверата – малка партия, влязла в политиката, зад ген. Стефан Янев са бивши партийци с много сменени партии”, смята политологът.

„В тази ситуация не ни трябва лице, което да обедини необединими неща”, описа политическата ситуация той. „Ясно е, че ДБ са само в София, те ще искат да вземат София от ГЕРБ“, каза Стойчев по повод предстоящите местни избори през 2023 г.

Според политолога формирането на власт стана толкова характерно за масовата аудитория, че замени редица риалити. „Риалитито в парламента е без пари – индивидуално не плащаме, колективно плащаме висока цена. За да има правителство на малцинството, трябва да се формира едно мнозинство, което да води. С тематичните мнозинства е невъзможна концепция”, обясни доц. Стойчо Стойчев.

Относно предстоящото гледане на бюджета за 2023 г. политологът е категоричен, че за да мине такъв бюджет, предложен от правителство на малцинството, трябва да има мнозинство, което да го приеме, обясни той.

„Контактната група, излъчена от ГЕРБ – Соломон Паси и Росен Плевнелиев, са т.нар. „сватове проводени, защото родата не се понася с другата рода. Това се случва с хабер, проводен преди тях, за да не ги засрамят нещо. Единият си мислел, че ще ходи като младоженец, пък се оказало, че ще е кум”, описа настоящата политическа ситуация Стойчев.

Според него е малка вероятността да се реализира правителство с първия мандат, защото означава партиите от ПП да си признаят, че промяната е преминала. „Ако първият не успее да направи нещо, и вторият няма да успее. Всички гледат към третия мандат за съставяне на кабинет“, допълни политологът.