Доц. Светлана Велизарова: Съмнявам се, че СЗО ще пусне толкова лесно ваксините

„Още е твърде рано да кажем как се движи кривата на вирусната инфекция. Тя обичайно се движи като синусоида. Това наричаме епидемия. Затова ние, лекарите, знаем в кой сезон кои вируси са най-чести. Това ни помага в лечението“. Това каза доц. д-р Светлана Велизарова, която бе гост в предаването в „Студио Х“ по „7/8 ТВ“.

„При грипа много от хората умират от усложненията, а не от самия прекаран грип. При Ковид-19 боледуват хора с хронични заболявания. Никой не знае какво има нещо подлежащо в себе си и кога ще се отключи при тежко протичащо заболяване. Щастие е, че този вирус щади децата. От грип иначе умират много деца.

За мен светът е луд. Следващите поколения ще разберат на какво се дължи тази епидемия. Има много учени и те призовават да се затворят само рискови групи -това са хора над 65-70 години и имат тежки страдания. Останалите така или иначе ще се срещнат с това заболяване. Това просто е неминуемо.

След три седмици ще има по-добри резултати. Но това, уви, е за три седмици. След 21 декември представете си какво ще е в моловете. Ние обичаме да сме на софри. И понеже ще се събираме по Коледа и Нова година, помнете ми думата, че в средата на януари ще има нов пик на заразяване. На края на януари ще има страшно много заболели. Ако така затваряме, ние до юни няма да се отървем от тази инфекция. Всеки, който не е заразен, той ще се зарази“, каза още доц. д-р Велизарова.

Според нея крайният резултат ще е един и същи. Доц. Велизарова е убедена, че от самото начало в България се е започнало с погрешна стратегия.

„Цял живот работя с инфекции и имам представа за какво става въпрос. Първо трябваше да се направят триажни центрове и оттам с бърза помощ да бъде насочен към две, три или четири болници, обезпечен с персонал. В тях трябваше да се направят филтърни отделения – със симптоми на Ковид-19, но не са позитивни. Така можехме да изолираме болните. За мен е пълна грешка това, което се направи с „Пирогов“ с този интелектуален лекарски потенциал. Напълно чисти болници в този момент едва ли могат да останат.

Мъчно ми е, защото непрекъснато се говори колко са починалите, колко са лоши лекарите, как взимат пари. Как веднъж не излязоха да кажат, че се правят геройства всеки ден и всеки час. Ние, лекарите, сме представяни като бандити, убийци в бели престилки и получаваме милиони. Това, за съжаление, е чувството в повечето хора.

Основното, което може да ни предпази от вируса или да го прекараме по-леко е вирусния товар. Затова не трябва да се спортува в затворени помещения. Затова Ковид-19 го наричам социално-битова болест“, допълни тя.

По думите й, ако има повторно заболяване, в което тя обаче се съмнява, то щяло да е с друга мутация на вируса. Имало теория, че ако човек, се е срещал с Ковид от друг вид, може би има изработени клетки с памет, които ограничават инфекцията.

„Убедена съм, че се създава имунитет. Но не е ясно за колко време – дали като грипа за 6 месеца или като морбили за цял живот. Не може да се изкара ваксина за 6 месеца. Ваксината може да се направи бързо, има страхотни умове. Производството е трудна работа. Но хубавите ваксини се доказва между 10-15 години. Първо тя се прилага на напълно здрави хора, за да се види каква е нейната ефективност. Но след това започват имунизациите на рисковите групи. Отчита се всяко едно усложнение. Мисля, че СЗО няма да пусне толкова лесно ваксините. ЕК не е потвърдила“, завърши доц. д-р Велизарова.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share