Доц. Околийски: Половината българи искат да се ваксинират срещу COVID-19

Мащабът на пандемията в България в момента не е притеснителен, въпреки че има фаза плато, която продължава доста дълго. За да не минем от плато към бърз скок е важно да се наблюдава и следи случващото се. Това заяви доц. Михайл Околийски от СЗО-България пред bTV.

Брифингите ще са полезни, ролята им е хората да имат валидна и адекватна информация, тъй като има много фалшиви новини, които стресират хората.

„Ние проведохме едно изследване на нагласите на хората, СЗО имаше посланието да се обединим и да спазваме мерки. Това се спазваше за няколко месеца, и след това не.“ От човешка гледна точка доц. Околийски обясни, че е недопустимо медици да говорят да не се носят маски.

„На база събраните научни доказателства и много проучвания стана ясно, че маските са много важни на закрито“, заяви той.

До края на годината или началото на другата се очаква да има ваксина. В България желаещите да се ваксинират обаче са под 50%, каза още доц. Околийски. Мнението на Световната здравна организация е, че ваксинацията трябва да бъде на доброволен принцип и всеки човек сам да преценява иска или не да се ваксинира.

Проблем обаче е политизирането на коронавируса, това важи и за нашата и за други страни. Ние от СЗО смятаме, че сега е моментът да се обединим като хора да запазим себе си и близките си, допълни Околийски.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share