Доц. Кунчев: Най-добрият ни приятел днес е този, с когото не се срещаме

Здравният инспектор доц. Ангел Кунчев заяви на извънреден брифинг, че в Европа е най-висока заболеваемостта и смъртността. „Защо? Не можем да отговорим. Би било безотговорно, ако не се предприемат мерки сега“, каза той.

Решенията не се взимат на база емоции, а на факти, поясни доц. Кунчев. „Моето лично убеждение е, че ще стигнем до плато на заболеваемостта и смъртността“, каза той и даде за пример Италия и Испания.

„Най-добрият ни приятел сега е този, с който не се срещаме“, заяви доц. Кунчев и поясни, че мерките се взимат сега, за да може всяко едно българско семейство да посрещне спокойно светлите празници. Той напомни, че децата са абсолютни реазпространители на COVID-19.

Ген. Венцислав Мутафчийски благодари за навременното решение за затягането на мерките. Щабът следи какво се случва в страната и в другите страни по отношение на заболеваемостта и смъртността. При достигането на нивата над 600 на 100 000 България трябваше да вземе тези строги мерки, но в сравнение с другите държави са по-либерални, заяви той по време на брифинг в Министерския съвет. „Не става дума за затваряне на хората по домовете. Целта е да е намали нивото на заболеваемостта“, заяви той.

Според Щаба това ще настъпи към края на втората седмица от въвеждането на мерките. Това е необходимо, за да може здравната система да удържи на натиска. Имаме достатъчно болнични легла, но намалява броят на медицинските екипи, които могат да се грижат за тях. Няма как да заменим живата сила, категоричен е ген Мутафчийски.

По думите му човешкият живот е абсолютна ценност, независимо какви са другите щети. Трябва да се намалят до минимум контактите. Ограниченията ще намалят рисковите контакти. Ваксините вече са на прага. Трябва да запазим колкото може повече хора здрави и живи до идването на ваксината, заяви още той.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share