Доц. Кунчев за опашките в „Джъмбо“: Ако има струпване на хора в магазините, затваряме ги

Доц. Кунчев за опашките в „Джъмбо“: Ако има струпване на хора в магазините, затваряме ги

„Това, което виждам не ми харесва. Ако нещата в тези големи магазини продължат в този вид, ще разширим мерките и върху тях“ – така държавният здравен инспектор Ангел Кунчев коментира видеоклиповете от социалните мрежи, в които се вижда огромно струпване на хора пред големи магазини за подаръци и играчки.

През последните дни в интернет се появиха много кадри, на които ясно се вижда безконтролно струпване на големи групи от хора във веригата магазини „Джъмбо“. Снимки на опашки и без спазване на дистанция имаше и от коледния базар в градинката пред Народния театър в София. Положението беше сходно и в големите магазини за хранителни продукти.

„Аз не мога да разбера философията защо няма нито един представител на РЗИ, който да глобява и да оказва контрол? Бога ми, трябва ли някой да ти стои на главата, за да ти казва, че е опасно?“, възмути се Ангел Кунчев пред Би Ти Ви.

Той е категоричен, че ако тези големи магазини се окажат огнища на COVID-19, те ще бъдат затворени. „Това е отговорност на собствениците и управителите на тези търговски вериги. Те трябва да вземат мерки, защото иначе ще спрат работа“, коментира Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор заяви, че се наблюдава лек спад в заболеваемостта в страната и това са първите признаци, че наложените по-строги мерки работят.

„В момента сме на върха на вълната. Смъртността и хоспитализациите вървят с две-три седмици назад. Тогава ще видим има ли ефект“, коментира Кунчев.

Относно това дали някои мерки ще отпаднат след 21 декември, Кунчев коментира, че трябва да се проследи ситуацията. „Ако мерките вършат работа – знаем колко са важни яслите и детските градини, логично е да отворят. Но дали ще работят кафенетата и ресторантите – ще видим“, каза той.

Кунчев допълни, че зависи от обществото кое ще бъде отворено и кое не. „Ако се държим безотговорно… Не ми се иска да давам примери, но трябва ли да стигнем до полицейските методи на Турция, където не можеш да си покажеш носа навън през уикенд?! Зависи от поведението на хората“, каза той.