Доц. Кунчев: Голям е шансът навръх Коледа да получим първите ваксини

Никога не съм твърдял, че контролът е ключов за спазването на мерките. Самосъзнанието на хората е важно. Това заяви пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

„Хотелите, училищата и големите вериги магазини реагираха най-добре в пандемията. Във веригите контролът е строг, имат броячи на клиентите, определен брой на колички, датчици за температура и дезинфектанти. Ако магазин иска да работи, ще направи всичко да се спазват мерките“, каза още експертът.

„Мобилни групи ще обикалят големите магазини. Ако има струпване пред магазин нагъсто и не се носят маски е грубо нарушение. Няма проблем, ако хората чакат на разстояние пред магазин и да не носят маски“, разкри доц. Кунчев.

„На 24 декември от Брюксел тръгват камионите с ваксини срещу COVID-19 – голяма е вероятността навръх Коледа да пристигнат първите 5000 дози. Ваксинацията ще започне с 5000 души. Хубаво е първият ваксиниран да е знаково лице, което да подпомогне кампанията“, коментира главният държавен здравен инспектор.

„Първата седмица на януари ще дойдат още 52 000 дози, след това ще дойдат още повече ваксини“, разкри доц. Кунчев.

„Ако ги има количествата, няма да чакаме за ваксинация само медиците – ще имунизираме и възрастните хора“, съобщи главният държавен здравен инспектор.

„Това, че е ваксината е станала бързо е плюс, а не минус – след три години нямаше да ни трябва“, каза експертът.

Ще имаме широка информационна кампания за ваксините срещу коронавирус. Прецизни и точни описания ще има за всяка ваксина, обяви доц. Ангел Кунчев.

Previous post Топлофикация твърди, че манипулации в сметките няма, включили парното рано
Next post Изписват 92-годишния дядо Петър, след като пребори коронавируса