Доц. Кунчев: България е на седмо място по смъртност в Европа

През последните 14 дни България се нарежда на 24 място по заболеваемост и на седмо място по смъртност в Европа. Това обясни доц. Ангел Кунчев по време на брифинг на националния оперативен щаб, позовавайки се на данните на Европейския център по контрол на заболяванията.

Ръстът у нас е +23 % – толкова е и средно в Европа. Има само една страна, която с отрицателна тенденция – Дания.” Ръст има, но сме със средния ръст на Европа и затова запазваме тези места.”, каза Кунчев. Затова и България все още в зоната на най-светлия оранжев цвят.

„Искам да кажа на българските граждани да бъдат абсолютно спокойни, защото не се налага затягане на мерките срещу COVID-19“. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб.

Припомняме ви, че днес са констатирани нови 437 случая на коронавирус у нас при направени 4541 PCR теста. Излекуваните са 138 души. Настанените в болница са 1033-ма пациенти, от които 53-ма – в интензивни отделения. 11 души са починали през последното денонощие.

„Българските граждани трябва да са спокойни“, категоричен е той.

Броят на леглата в болниците са 7307.1108 са за пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение. „Заетостта на леглата е 14% в болниците и 5% в интензивни отделения“, съобщи проф. Ангелов. По думите му няма увеличаване на пациенти в болница и остават около 5%.

Министър Ангелов отчете 1263 медици от началото на пандемията с коронавирус, а към момента са 278. 43 медици са в болница, от които 6 са на интензивно лечение. „Има ръст сред медиците и затова следим внимателно ситуацията“, каза здравният министър.

101 са към момента децата и учениците с положителен тест и са карантинирани 2368, 103 са положителните проби сред учителите.

„Имаме ниски нива на заболеваемост в училищата – около 3%, и това не предизвиква тревога“, уточни още министър Ангелов.

Относно това, че все по-малко се съобщават годините на смъртните случаи министърът съобщи точните години на починалите днес. Той съобщи, че средната възраст на заболелите от коронавирус е под 50 години, а тези, които умират са в напреднала възраст с няколко придружаващи заболявания.

На въпрос ще се въведат ли маските на открито, проф. Костадин Ангелов напомни, че не е нужно да се затягат мерките.