Доц. Кунчев: Ако разпуснем трайно мерките, бързо ще се сблъскаме с новия щам

Доц. Кунчев: Ако разпуснем трайно мерките, бързо ще се сблъскаме с новия щам

Ние се намираме в чудесна ситуация в момента, опитваме се да я задържим, но ако предприемем стъпки за трайно разпускане на мерките, бързо ще се сблъскаме с новия щам. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той посочи, че този вариант няма начин новият щам да не е влязъл в България, той вече е в Гърция и Румъния. Той може да се заема мястото конкурентно на класическия щаб.

При сегашния щам 10 души заразяват 5, докато сега в Англия 10 зарязват 27. „Това предстои да се случи в Европа. Надяваме се това да е по-късно у нас, за да са подготвени болниците и да има повече ваксинирани“, каза Кунчев.

Директорът на УМБАЛСМ“ Пирогов“ проф. Асен Балтов обясни, че в тяхната вирусологична лаборатория вече са дали първите проби на новия щам, те са на завърнали се от Острова още през ноември. Според него и в други проби липсва S-ген, което говори за още положителни в новия щам. Те ще бъдат изпратени за потвърждение в Националната референтна лаборатория. „Макар и още да нямаме излезли резултати от централната лаборатория смятаме, че този щам вече е в България и за съжаление ще започне да набира скорост. Именно затова смятаме, че трябва да бъдем много по-внимателни. Трябва да спазваме мерките“, каза още Балтов.

Ген.Мутафчийски също заяви, че не подкрепя разхлабването на мерките. Той обясни, че при новия щам всички стойности, които имаме, могат да се умножат по 7, за да получим картина какво би се случило. В момента репродуктивното число у нас е 0,79.

Област Разград падна в жълтата категория на заболяемостта между 20 и 60 на 100 000 население, каза още доц. Кунчев. Това се случва за първи път от няколко месеца. Половината от останалите области са между 60 и 120 на 100 000.

„Продължава да се запазва трайна тенденция на многократно повече излекувани отколкото новите случаи“, заяви здравният министър проф. Костадин АнгеловТой посочи, че за последните 7 дни има 31 456 излекувани, а потвърдените са 2993

Към 21 януари 29% от леглата са заети, най-много са в София –област и София град. 43% от интензивните също са заети,като най-много са в София област, Силистра, Ловеч и Видин.