Доц. Кунчев: Ако постигнем успех, ще смекчим мерките

От 21 декември ще има смекчаване на мерките, ако постигнем успех. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по Нова телевизия, след като от вечерта започва частично затваряне в България.

„България навлезе в най-тежката фаза на епидемията и заради това мерките вече се различават значително от досегашните. Единствената ни цел е да намалим този тренд на постоянно нарастване. Но важен фактор е спазването на мерките, за да се постигне това. Най-амбициозният план е да намалил заболелите с 35%. Най-сработващо ще бъде да влезем в плато и да прекратим постоянното увеличаване“, каза още доц. Кунчев. Според него мерките ще бъдат разхлабвани постепенно.

„Ако постигнем успех, най-напред ще възстановим работата на детски градини, ясли и училищата до 4-и клас. Грешка ще е рязко да отворим всичко на 21 декември. 1-2 дни преди крайният срок ще можем да кажем какво следва“, добави той. Според експерта дори сега, когато здравната система се задъхва и енереформирана, не оставя хора на улицата.

„Два са големите проблеми – недостигът на кадри и недоверието в системата, което води до неспазване на мерките“, добави главният държавен здравен инспектор. той изтъкна, че коефициентът на заразяване в момента се доближава до единица и след мерките съм след две седмици ще отчитаме намаляване.

„От седмица активно обсъждаме изравняване на антигенните и PCR тестовете, за да се коригира статистиката. Но има антигенни тестове с 30-40% ефективност и такива с 95 на сто и това е проблем, разказа още Кунчев. В момента много хора си правят само антигенни тестове и реално не влизат в статистиката като болни. 10-15% е скритата заболяемост и заради това обмисляме след всеки положителен антигенен тест той да бъде потвърден с PCR“, добави Кунчев.

Previous post Диего Марадона беше погребан до родителите му
Next post Гавра! Трима си направиха селфита с трупа на Марадона